I sidste uge afviste dommeren firmaet SCO’s anlagte sag mod IBM for overtrædelse af SCO’s påståede rettigheder til dele af Unix-styresystemet.
I juli afmonterede dommeren SCO’s anklage ved at fjerne mere end halvdelen af anklagepunkterne i sagen.
Årsagen var, at SCO ikke var i stand til at præcisere anklagerne nærmere. Nu har dommeren således afvist hele sagen af næsten samme grund.
SCO's sag mod IBM handler i korte træk om, at SCO mener, at IBM har ladet dele af den del af kildekoden til Unix, som SCO angiveligt har rettighederne til, sive over i dele af kildekoden til Linux-styresystemet.
Fra Unix til Linux
Dommerens afgørelse er især godt nyt for Red Hat, Novell, IBM og HP, der alle har opbygget blomstrende forretninger omkring Linux open-source software.
Unix var oprindelig udviklet af firmaet AT&T, men selskabet tillod at styresystemet blev kopieret.
Resultatet blev en myriade af varianter, hvoraf flere fandt vej til offentligheden – det såkaldte public domain.
I de tidlige 1990’ere skrev Linus Torvalds, der dengang læste på universitetet i Helsinki, en version fra bunden, som han kaldte Linux. Torvalds udgave Linux på internettet, så andre kunne kopiere og forbedre det. Linux blev hurtig populært og var med til at øge interessen for open-source-konceptet.
Tanken bag open-source er blandt andet, at firmaer kan tjene penge på at udgive softwaren i fysiske pakker og tilbyde rådgivning om softwaren eller lignende, men de kan ikke anvende ophavsretten i et forsøg på at undgå at softwaren bliver kopieret.
I sidste måned indgik Microsoft og Novell således en ”historisk” aftale, der skal arbejde for at styresystemerne Windows og Novells Suse-Linux kommer til at arbejde bedre sammen. ´
Som en del af aftalen fremgår også, at Microsoft vil forhandle Novels Linux-udgave. Der er således i sandhed tale om en historisk aftale, der bilægger mange års strid mellem styresystemerne.