Det omstridte musiksite Allofmp3 er ulovligt i Rusland, erfarer Computerworld efter gennemgang af dokumenter om sagen.
Dermed har musikselskaberne en reel mulighed for at retsforfølge Allofmp3 med russisk lovgivning i hånden - en ting, som der ellers har været sået tvivl om.
Faktisk vedtog det russiske parlament allerede i 2004, at distribution via internettet var omfattet af lovgivningen om distribution af ophavsretligt beskyttet materiale, men ændringen trådte først i kraft 1. september i år.
Forbudet faldt på plads i Rusland, efter pladeselskabernes rettighedsorganisation, IFPI, der også førte sagen mod internetudbyderen Tele2, foranledigede en statsadvokat-undersøgelse af Allofmp3.com i Moskva for eventuelle overtrædelser af den russiske lovgivning.
Fogedforbud
Allofmp3 kom i søgelyset herhjemme fornylig, da Fogedretten nedlagde et fogedforbud, der hindrede internetudbyderen Tele2 i at give selskabets kunder adgang til musikstedet Allofmp3.com.
Siden har debatten raset - blandt andet om hvordan internettets globale struktur kan spille sammen med landenes forskellige lovgivninger.
Russisk lovgivning er som udgangspunkt meget striks, når det gælder distribution af ophavsretlig beskyttet musik uden de nødvendige tilladelser.
Indtil juli 2004 var lovgivningen imidlertid meget specifik i forhold til, at distributionen foregår på fysiske medier som cd’er eller dvd’er, hvilket ikke er tilfældet med Allofmp3.com, hvor distributionen foregår elektronisk via internettet.
I juli 2004 gennemførte det russiske parlament den pågældende ændring af lovgivningen, så også distribution via internettet var omfattet.
Fastholder behovet for en fogedretskendelse
Umiddelbart ser Allofmp3's nye status som ulovlig i hjemlandet ikke ud til at få nogle konsekvenser i Danmark.
De danske internetudbydere afventer nemlig, at de – ligesom udbyderen Tele2 – blliver mødt med fogedforbud, før de tager skridt til at blokere for Allofmp3.com.
- Vi kan naturligvis ikke holde øje med alle websteder på internettet og selv tage stilling til, hvad der er rigtigt og forkert, men modtager vi et fogedforbud vil vi naturligvis rette os efter det. Vi har dog ikke modtaget et fogedforbud endnu, siger Kaj Skov, der er teknisk direktør i Danmarks næststørste internetudbyder, Telia Stofa.
Han understreger, at det naturligvis også handler om webstedernes sikkerhed for, at de ikke kan risikere at blive uforvarende lukket.
- I forbindelse med børnepornografi oplevede vi i begyndelsen desværre nogle fejl, hvor websteder blev uretmæssigt blokeret og det skal vi helst ikke opleve igen, siger Kaj Skov.