Nettet giver annoncører bedre og billigere adgang til sine målgrupper.
Og nye annonce-former er på vej med helt nye muligheder.
I medieverden opererer man med kontaktpriser, når man skal opgøre værdien af en reklame.
Den generelle tommelfingerregel er, at jo flere, der ser reklamen, jo lavere bliver kontaktprisen – og jo lavere kontaktprisen er, jo bedre er det for annoncører.
Læg dem op af hits
Derfor er det godt at lægge sine reklamer op af udsendelser som for eksempel “Vild med Dans” og fodboldkampe, for så er man sikker på, at de bliver set af mange.
På både dagblade og tv opererer man også med særlige målgrupper eksempelvis børn, unge, kvinder og erhvervsaktive og prøver i så høj grad som muligt at forstå deres medievaner – og igen sikrer sig en høj kvantitativ dækning, og dermed en lav kontaktpris.
På nettet optræder bannerannoncer som imageannoncer, og derudover finder man også rene tekstannoncer og sponsorater.
På nettet kan man finde kunderne
Internettet er rigtig godt til at lave forslag til sit online-publikum og udnytte den aktive interesse for produkter og services, der bliver præsenteret.
Derudover muliggør nettet, at man kan finde sine kunder ved hjælp af målrettede søgeord.
Det bedste eksempel på udnyttelse af denne mulighed er Google.
Google bruger folks søgen efter almindelig viden om et produkt eller en service til at blande ikke-kommerciel og kommerciel tekst og har på den måde skabt en ny forretningsmodel.
Den store værdi, som brands har opnået i oplevelsessamfundet, hvor tv-serien Kojak får en værdi, hvis den vises på TV2 Zulu, og en anden værdi, hvis den vises på TV2 Charlie åbner også for en række nye sammenhænge, hvor man kan nå kunderne.
Det er både mere komplekse og mere målrettede sammenhænge.
Betaler for dem, der klikker
På nettet betaler man ofte for dem, der klikker på ens annonce - det vil sige dem, der gør en aktiv indsats for at finde ud af noget om produktet.
Her giver det ikke mening at tale om lav kontaktpris – her giver det mening at tale om noget helt andet, nemlig kvaliteten af den dækning man får.
På nettet kunne man godt argumentere for, at kontaktprisen burde være dyrere end i massemedierne, fordi kontakten er mere målrettet, og kvaliteten af kontakten derfor er højere.
De traditionelle massemedier. tv, magasiner og aviser er gode til at skabe interesse og opbygge image, imens nettet er godt til at få folk til at gøre noget aktivt.
Hvorfor er det stadig billigere at annoncere på nettet end i massemedierne?
De gamle mediers logik
Her lider alle nye medier desværre af, at de er underlagt de gamle mediers logik – en logik, der for eksempel også betyder, at prisen for tv-annoncering blev lagt på niveau med dagbladsannoncering og stadig i dag er langt billigere i Danmark end i resten af verden.
Derudover har markedsføring på nettet været ramt af den generelle afmatning, der skete efter dot.com bølgens crash og 11. september.
Og prisniveauet har siden lidt under den afmatning.
Endelig har netudbyderne også selv et ansvar for ikke at have lavet annonceformater, der i tilstrækkelig høj grad bruger mediets force – nemlig den direkte kontakt med netop de bruger der er interesserede, og de mange kreative muligheder, som Nettet tilbyder.
Google så den mulighed og andre er siden fulgt efter, men der er stadig plads til at udvikle mange flere og mere spændende annoncemuligheder på nettet.
Det næste nye medie, der er på vej, er de mobile medier.
Og her er det vigtigt at bruge de erfaringer, som man har fra internettet.
Det betyder at udvikle nye annonceformater, der udnytter mediets lokationsbaserede styrker, udnytte WAP’s mange muligheder, udnytte foto- og videopotentialer og at skabe nye sponseringsmodeller.
Og det skal naturligvis alt sammen være til en pris, der svarer til den målrettede kontakt med kunderne, som mediet giver.
Trine Nielsen er udviklingschef hos Crossroads Copenhagen.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.