Beskæftigelsesministeriet har netop offentliggjort kommissoriet for det tværministerielle udvalg om hemmelige aftaler, hvor virksomheder aftaler ikke at ansætte hinandens medarbejdere.
De involverede ministerier er Beskæftigelses-
ministeriet, Justitsministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet samt Familie- og Forbrugerministeriet, og udvalget består af embedsmænd fra de pågældende ministerier.
Hanne Lykke Jespersen, faglig sekretær i fagforbundet Prosa, havde ellers fået indtrykket af, at lønmodtager- og arbejdsgiverrepræsentanter skulle sidde med i udvalget.
Prosa: Bekymret for syltekrukke
- Vi har bedt om at komme med i udvalget, og vores hovedorganisation FTF har bedt om at komme med, og begge gange har vi fået vide, at det er et embedsmands-udvalg. Og vi er da bekymrede for, at det bare skal være en syltekrukke, siger Hanne Lykke Jespersen.
Ifølge det nye kommissorium skal udvalget inddrage relevante og berørte organisationer, der vil få mulighed for at dokumentere problemet.
Det skal ske ved at oplyse om konkrete sager, som organisationerne inden for de sidste to år har modtaget fra deres medlemmer.
- Og det er jo voldsomme krav at stille, når det handler om hemmelige aftaler. Problemet er, at man jo ikke er kommet retmæssigt til dem. Så det er jo ikke så enkelt, siger Hanne Lykke Jespersen.
Hun mener i stedet, at det er naturligt, at ITEK og IT-Branchen kommer med dokumentation, da det er dem, der ved, at aftalerne eksisterer.
- Men de er jo ikke interesseret i at få lovgivning, siger hun.
Hemmelige aftaler er almindelig praksis
Også fagforbundet Business Danmark mener, at arbejdsgiverne og virksomhederne i langt højere grad skal inviteres med til bordet.
- For eksempel har Tom Togsverd fra ITEK og erhvervsadvokaten Peter Herskind offentligt sagt, at de hemmelige aftaler længe har været almindelig praksis i dansk erhvervsliv, siger Michael Krag-Svendsen, presseansvarlig i Business Danmark.
Han peger desuden på, at det vil være yderst relevant at inddrage VM-data, som har aftaler med 300 kunder, ligesom IBM har erkendt at have brugt aftalerne.
- Det vil være en god måde at kortlægge brugen af hemmelige aftaler på, siger han.
Ingen hjælp til dokumentation
Hverken Prosa eller Business Danmarks skal dog forvente hjælp fra ITEK i form af konkret dokumentation af kartel-aftaler.
- Vi vil sende vores forslag til god skik på det her område, og så vil vi fortælle, eller gentage, hvorfor vi ikke synes, det er en god ide at lovgive, herunder at der er nogle forskellige situationer, blandt andet fusioner og opkøb, hvor man kan sige, at alle parter har brug for, at man kan have en vis fortrolighed om tingene, siger Tom Togsverd, branchedirektør i ITEK.
Han håber, at hysteriet om sagen får lov at lægge sig lidt. På den anden side tror han, at ret mange i it-branchen har fået en aha-oplevelse.
- Der er mange, der måske ikke selv har været opmærksom på, hvad de havde i deres egen bagbutik, uddyber Tom Togsverd.
Derfor tror han, at den dårlige skik på området bliver blæst ud af lokalerne.
- Flere og flere vil sige, at det her kan vi ikke have. Der bliver ryddet ud, og man får nogle meget klare og præcise principper for, hvordan man bruger det her, siger Tom Togsverd.