Mens beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) fortsat ikke har nedsat det udvalg, der skal se på omfanget af de hemmelige aftaler mellem virksomheder om ikke at ansætte hiandens medarbejdere, kommer det frem, at arbejdsgivere anvender et hav af metoder til at binde deres medarbejdere.
Den seneste "lænke" omkring medarbejdernes ben er klausuler, der gør det muligt for arbejdsgiveren at sagsøge medarbejdere, der direkte eller indirekte får kollegaer til at skifte job.
De såkaldte kollegaklausuler indgår som standard i kontrakter hos Ementor Denmark.
– Der stod i kontrakten, at jeg skal betale en bod på tre måneders løn, hvis jeg ”medvirker til” at en kollega skifter job til en konkurrerende virksomhed, siger nuværende it-administrator, Michael Pedersen.
Han skulle have tiltrådt 1. juli 2005 hos Ementor Denmark, men konfronterede virksomheden med klausulen.
Beskeden var, at det var ny fast praksis efter at virksomheden havde fået ny administrerende direktør. Så det var enten klausulen eller farvel.
– Jeg valgte at sige nej til jobbet, for hvad betyder de vage formuleringer helt præcist? Stopper jeg hos Ementor vil det jo betyde, at jeg kan jeg stå med et sagsanlæg på halsen, blot fordi jeg har talt med gamle kollegaer om mit nye job, siger Michael Pedersen.
Kerneværdi
Selskabets administrerende direktør, Carsten Dilling, peger på, at formuleringen går igen i mange Ementor-kontrakter.
– Det er standard i alle vores kontrakter, siger han.
Han forklarer, at klausulerne hænger sammen med virksomhedens kerneværdi om sammenhold.
– Hvis medarbejdere ved ansættelsens begyndelse ikke kan støtte op om den værdi, så har de nok heller ikke fundet den rigtige arbejdsplads, siger Carsten Dilling.
- Vi beskytter os jo blot mod, at medarbejdere aktivt rekrutterer hele afdelinger. Vi har et stort ansvar overfor vores kunder og skal sikre, at de får en stabil konsulentindsats, siger han.
I øvrigt henviser Carsten Dilling til, at medarbejderne ser klausulen, inden de skriver under.
– Medarbejderne kan jo se vilkårene. Der er ikke noget fordækt i det. Vi laver jo ingen hemmelige aftaler, understreger han.
Måske ulovligt
Retstilstanden er ikke afklaret endnu, da der ikke har været nogen sager, der er kommet så vidt.
Fagforbundet HK Privat mener dog, at sagen er klar.
- Efter vores opfattelse vil kollega-klausulerne ikke holde i retten, siger faglig chef Carlo Søndergaard fra HK Privat.
Han mener, at klausulerne i praksis bruges til at skræmme medarbejderne.
- Er du ikke med os, så er du imod os. Det er tankegangen bag den personale-politik. Og modstanderne skal man skræmme, så de ikke overvejer at tage en kollega med over i et nyt job, siger Carlo Søndergaard.
Det med småt
ITEK under Dansk Industri ser ligesom Ementor ingen problemer med klausulerne.
– I sidste ende kan medarbejderne jo selv tage stilling til, om de vil acceptere vilkårene. De fremgår jo af kontrakten, siger direktør Tom Togsverd fra ITEK.