Ernst & Young binder medarbejdere med bøder

Som medarbejder hos Ernst & Young skal man betale 100.000 kroner i bod, hvis man ”direkte eller indirekte” får en anden medarbejder til at skifte job. Ernst & Young afviser, at det gælder alle medarbejdere.

– Da Ernst & Young sendte mig ansættelseskontrakten, stod der, at jeg skulle betale 100.000 kroner, hvis jeg "direkte eller indirekte" tog andre medarbejdere med mig, når jeg skifter job, siger datamatiker Jakob Illum.

Derfor valgte Jakob Illum at afvise jobbet. Han var nervøs for hvad "indirekte" betød.

– Hvad nu hvis jeg bliver gode venner med kollegaer og efterfølgende skifter job, må jeg så ikke fortælle dem til en privat middag, at jeg er glad for mit nye job? Koster det mig 100.000 kroner, hvis de bagefter skifter job?, siger Jakob Illum.

Ikke alle medarbejdere

Reaktionen fra Ernst & Young var tilbage i 2000, at det var ærgerligt for Jakob Illum, at han ikke vil acceptere vilkårene i kontrakten. Virksomheden vil blot finde en anden it-medarbejder.

I dag er tonen en anden.

– Der er for visse medarbejdergrupper tale om meget begrænsede og smalle klausuler, som alene omfatter ansættelse i nærmeste konkurrende virksomheder, hvilket kun omfatter meget få i denne branche, siger kommunikationschef Per-Henrik Goosmann, der dog ikke vil sætte tal på hvor mange medarbejdere i virksomheden der har en medarbejderklausul.

Han afviser blankt, at det er en standard-bestemmelse i virksomhedens ansættelseskontrakter i dag.

- Jeg ved ikke om det var sådan tidligere, men vi gennemgår nu alle kontrakterne med henblik på at finde ud af, i hvilket omfang og hvorfor klausulerne optræder, siger han.

Fagforening advarer

Fagforeningerne er forargede.

– Det er helt uanstændigt og helt ude i hampen, siger faglig leder Finn Hansen fra SamfData.

Han tvivler på, at det bestemmelserne i kontrakterne overhovedet er i overensstemmelse med reglerne på området.

Også faglig sekretær Hanne Lykke Jespersen fra Prosa advarer mod at tage arbejde hos de virksomheder, der gennem kontrakter truer medarbejderne med bod.

– Vi ser denne type af bestemmelser i ansættelseskontrakterne regelmæssigt. Derfor bad vi allerede i 2004 Beskæftigelsesministeriet se på sagen, men det ville man ikke, siger hun.

Har du selv en lignende bestemmelse i din ansættelseskontrakt, eller er du blevet præsenteret for en lignende kontrakt i forbindelse med et nyt job, så hører Computerworld meget gerne fra dig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere