Ernst & Young binder medarbejdere med bøder

Som medarbejder hos Ernst & Young skal man betale 100.000 kroner i bod, hvis man ”direkte eller indirekte” får en anden medarbejder til at skifte job. Ernst & Young afviser, at det gælder alle medarbejdere.

– Da Ernst & Young sendte mig ansættelseskontrakten, stod der, at jeg skulle betale 100.000 kroner, hvis jeg "direkte eller indirekte" tog andre medarbejdere med mig, når jeg skifter job, siger datamatiker Jakob Illum.

Derfor valgte Jakob Illum at afvise jobbet. Han var nervøs for hvad "indirekte" betød.

– Hvad nu hvis jeg bliver gode venner med kollegaer og efterfølgende skifter job, må jeg så ikke fortælle dem til en privat middag, at jeg er glad for mit nye job? Koster det mig 100.000 kroner, hvis de bagefter skifter job?, siger Jakob Illum.

Ikke alle medarbejdere

Reaktionen fra Ernst & Young var tilbage i 2000, at det var ærgerligt for Jakob Illum, at han ikke vil acceptere vilkårene i kontrakten. Virksomheden vil blot finde en anden it-medarbejder.

I dag er tonen en anden.

– Der er for visse medarbejdergrupper tale om meget begrænsede og smalle klausuler, som alene omfatter ansættelse i nærmeste konkurrende virksomheder, hvilket kun omfatter meget få i denne branche, siger kommunikationschef Per-Henrik Goosmann, der dog ikke vil sætte tal på hvor mange medarbejdere i virksomheden der har en medarbejderklausul.

Han afviser blankt, at det er en standard-bestemmelse i virksomhedens ansættelseskontrakter i dag.

- Jeg ved ikke om det var sådan tidligere, men vi gennemgår nu alle kontrakterne med henblik på at finde ud af, i hvilket omfang og hvorfor klausulerne optræder, siger han.

Fagforening advarer

Fagforeningerne er forargede.

– Det er helt uanstændigt og helt ude i hampen, siger faglig leder Finn Hansen fra SamfData.

Han tvivler på, at det bestemmelserne i kontrakterne overhovedet er i overensstemmelse med reglerne på området.

Også faglig sekretær Hanne Lykke Jespersen fra Prosa advarer mod at tage arbejde hos de virksomheder, der gennem kontrakter truer medarbejderne med bod.

– Vi ser denne type af bestemmelser i ansættelseskontrakterne regelmæssigt. Derfor bad vi allerede i 2004 Beskæftigelsesministeriet se på sagen, men det ville man ikke, siger hun.

Har du selv en lignende bestemmelse i din ansættelseskontrakt, eller er du blevet præsenteret for en lignende kontrakt i forbindelse med et nyt job, så hører Computerworld meget gerne fra dig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere