Tak til WM-data og NeoProcess

Der blev ingen sag i Højesteret mellem WM-Data og NeoProcess. Det var ellers den sag, der for alvor afdækkede jobkartellerne, men selskaberne indså tilsyneladende, at yderligere medieomtale kunne blive kostbar for dem.

ComputerViews: It-virksomhederne WM-data og NeoProcess valgte i denne uge at indgå forlig og dermed undgå den Højesteretssag, som var i sigte.

Det var ellers retssagen mellem de to, der for alvor afdækkede omfanget af de forkætrede, hemmelige jobaftaler virksomhederne imellem.

Det fremgik af sagens akter, at WM-data har mere end 300 aftaler, der de facto forhindrer arbejdskraftens frie bevægelighed til skade for den enkelte og samfundsøkonomien som helhed.

Derfor ærgrer flere parter sig også over forliget, fordi de gerne så, at sagen var blevet afprøvet i Højesteret.

Men hvad har fået WM-data til at ændre strategi og indgå forlig i sagen i stedet?

Det ikke alt for dristige gæt er, at WM-data og NeoProcess med tiden har anset følgevirkningerne af den store omtale for mere skadelige end det aftalebrud, som lå til grund for retssagen.

Det er i hvert fald ikke pengene, der trækker, for det oprindelige erstatningskrav var på 1,5 millioner, mens beløbet nu måske er blevet på blot en symbolsk en-krone?

Forliget er heller næppe et udtryk for, at WM-data enten er blevet ligeglad med kravet om betaling af en bod eller pludselig mener, at jobkarteller ikke er i orden og derfor har droppet kravet.

Omtalen af sagen betyder, at der helt sikkert er mange it-medarbejdere, der ville tænke sig om en ekstra gang, inden de sagde ja tak til et job hos WM-data. En højesteretssag ville skabe yderligere medieinteresse.

Ledelsesmæssigt er det en uholdbar situation på et arbejdsmarked, hvor arbejdskraften er den største vækstbegrænsning.

Så selv hvis WM-data har indvilget i at frafalde kravet om erstatning totalt, og måske samtidig har betalt en del af eller alle sagsomkostningerne, så kan afværgelsen af fremtidig dårlig omtale vise sig værdifuld.

I USA ville aktionærerne givetvis gøre kort proces med en ledelse, der påfører sig selv imageproblemer, som WM-data og NeoProcess. Dette er imidlertid Danmark.

Desuden er der den klart formildende omstændighed, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen for to år siden arkiverede jobaftalerne som et ikke-problem, da de første gang dukkede op.

Vi må derfor blot nøjes med at takke de to virksomheder for at have bidraget afgørende til at blotlægge et meget væsentligt problem på det danske arbejdsmarked, som efter behørig regulering kan komme til at fungere bedre og mere effektivt end i dag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere