Fagforbund til kamp mod kartel-syltekrukke

Flere fagforbund blæser til kamp for at undgå, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) placerer sagen om de hemmelige job-karteller i en udvalgs-syltekrukke.

Flere fagforbund frygter, at historien om job-kartellerne vil gentage sig, efter Computerworld fornylig kunne afsløre, at fagforbundet Akademikernes Centralorganisation i slutningen af 2004 sendte et høringssvar til Beskæftigelsesministeriet, hvori der med flere eksempler blev gjort opmærksom på problemet.

Herefter skete der ikke mere.

Fagforbundene blæser derfor nu til kamp for at sikre, at jobkartellerne ikke igen havner i syltekrukken, efter Claus Hjort Frederiksen efter lang tids politisk pres endelig har meldt ud, at han vil forbyde de hemmelige jobkartel-aftaler og kulegrave resten af området.

Fagforbund: Afdækning kan blive syltekrukke
- I virkeligheden ville Claus Hjort Frederiksen kunne løse problemet ved at gå ud og sige, at han nu har et ønske om, at det her skal gøres ulovligt og derfor vil fremsætte et forslag i Folketinget med det samme. Hele den her afdækning kan godt blive en syltekrukke, siger faglig chef i HK/privat, Carlo Søndergaard.

Den holdning deler Business Danmark.

- Der er overhængende fare for, at sagen igen bliver syltet, siger Michael Krag-Svendsen, presseansvarlig hos Business Danmark.

Vil presse ministeren

Beskæftigelsesministeren har meldt ud, at han nu vil have et tværministerielt udvalg til at undersøge, hvor udbredte aftalerne er.

Alle fagforbund er imidlertid enige om, at det er utrolig svært at kvantificere antallet af lønmodtagere eller virksomheder, som er omfattet af jobkartellerne.

De mener dog alle, at aftalerne er vidt udbredte, og derfor vil der også blive gjort en indsats for at holde Claus Hjort Frederiksen til ilden.

- Problemet er, at en lang række af de aftaler, som beskæftigelsesministeren nu eftersøger, er aftaler, der kun er synlige mellem virksomhederne. Og det gør, at afdækningsarbejdet bliver utroligt svært, siger Carlo Søndergaard.

Beskæftigelsesministeren er ifølge Carlo Søndergaard selvfølgelig nødt til at bygge det på de ting, som er kommet frem på nuværende tidspunkt i pressen.

Han vil løbe ind i problemer

Han er også nødt til at bede fagbevægelsen om eksempler.

- Men han vil løbe ind i problemer, hvis han vil bygge tallene på det grundlag. Det vil blive rene estimater, hvis man går ud og siger, at der er x-antal tusinde aftaler, siger Carlo Søndergaard.

Samtlige fagforbund, som Computerworld har talt med, vil hjælpe beskæftigelsesministeren med at afdække problemet.

It-fagforeningen Prosa forventer at være en af de organisationer, som bliver spurgt om dette.

- Vi vil selvfølgelig på vort område undersøge omfanget af klausuler, som vore medlemmer har eller har mistanke om, at de har. Men vi må samtidigt vide, at vi kun vil få fat i toppen af isbjerget, siger Hanne Lykke Jespersen, faglig sekretær i Prosa.

Også Business Danmark vil orientere ministeren om forbundets erfaringer på området.

Svært at dokumentere

Ligesom de øvrige fagforbund har Business Danmark dog problemer med at dokumentere udbredelsen af jobkartellerne i tal.

- Men vi har konkret viden om, at de eksisterer inden for it- og elektronikbranchen. Desuden har vi hørt om historier inden for levnedsmiddelindustrien, ligesom jeg er blevet kontaktet af et medlem inden for metalindustrien, som fik afslag på en jobansøgning med den begrundelse, at to store konkurrenter ikke ansatte hinandens medarbejdere, siger Michael Krag-Svendsen.

Problemet er ifølge Leif Dyrmose, formand for Ansattes Ingeniørers Råd i IDA, at hvis sagerne kommer ud i en bred offentlighed, så er IDA bekymrede for, at nogen vil kunne genkende dem.

- Men vi vil selvfølgelig i anonymiseret form kunne forsyne ministerudvalget med de pågældende sager, siger Leif Dyrmose.

Han har i øjeblikket seks sager liggende på sit bord. Sagerne kommer fra både it-branchen, levnedsmiddelbranchen og medicinalbranchen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering