Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) beslutning om at stoppe de hemmelige kartel-aftaler vækker glæde hos både opposition og fagforbund.
Thomas Adelskov, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, har længe villet have lovgivning på området.
Han har tidligere udtalt til Computerworld, at han ville stille et lovforslag i løbet af efteråret.
Men med ministerens seneste og overraskende kovending, er det ikke længere aktuelt, mener Thomas Adelskov.
- Jeg er godt tilfreds med, at ministeren efter i første omgang at have afvist det nu har ændret holdning og erkender behovet for lovgivning, siger han.
Overrasket arbejdsmarkedsudvalg
Også arbejdsmarkedsordfører for De Radikale, Elisabeth Geday, der indkaldte beskæftigelsesministeren og arbejdsmarkedsudvalget til samrådet onsdag, er glædeligt overrasket.
- Jeg er rigtigt glad for, at vi nu kan se frem til at få de hemmelige aftaler forbudt. Nu har vi et enigt Folketing, siger Elisabeth Geday.
Ifølge Elisabeth Geday blev hele arbejdsmarkedsudvalget meget overrasket over ministerens udmelding.
- Mit indtryk før samrådet var, at ministeren var noget ulden og måske principielt var modstander af de hemmelige aftaler, men han var ikke indstillet på at tage de initiativer, der skulle til. Men det er han så nu, siger Elisabeth Geday.
Fagforbund er positive
Flere fagforbund, heriblandt Prosa og Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), hilser det velkomment, at Claus Hjort Frederiksen nu har taget argumenterne til sig og handler på det.
Begge fagforbund har kæmpet i årevis for at få politikerne til at gribe ind over for de hemmelige aftaler.
- Vi har presset på i lang tid for, at der bliver lovgivet på området. Det vigtige er, at vi får stoppet den trafik, hvor virksomheder laver de her hemmelige aftaler, siger Leif Dyrmose, formand for ansatte ingeniørers råd i IDA.
IDA er tilfreds med de intentioner, der nu er tilkendegivet. Forbundet vil følge forløbet meget tæt og gerne spille ind i forhold til udvalgsarbejdet, fortæller Leif Dyrmose.
Også it-fagforbundet Prosa er positiv over for ministerens udmelding og mener, at det er på tide, at der kommer lovgivning.
- Jeg synes, at det i hvert fald er den eneste måde, man kan få ro omkring det her. Det er da bestemt glædeligt, at han har bøjet sig. Det har han vel gjort, fordi han kunne se, der var flertal imod ham, siger Hanne Lykke Jespersen, faglig sekretær i Prosa.
For lang tidshorisont
Hun er dog ikke helt tilfreds med tidshorisonten i Claus Hjort Frederiksens beslutning og mener, at det er lidt for lang tid at vente til 1. april 2007.
- Det betyder, at der ikke bliver ro på. Jeg kan da godt forstå, at man giver virksomhederne en frist til at slippe af med de hemmelige aftaler, men derfor kunne man jo godt lave lovgivningen tidligere, så de også vidste, hvad det er, de skal se at slippe af med, siger Hanne Lykke Jespersen