Svensk it-opfinder i amerikansk patent-klemme

It-opfinderen Håkan Lans håber at undgå at skulle betale op mod 600 millioner i sagsomkostninger i hans fejlslagne forsøg på at forsvare sit it-patent i de amerikanske retssale.

Den svenske it-opfinder Håkan Lans får langt om længe sin appelsag hørt hos den amerikanske appeldomstol, hvor han håber at få omstødt en dom fra 2001, hvor han blev dømt til at betale sagsomkostninger, der kan løbe op i et trecifret millionbeløb.

Det skriver Computerworlds svenske søsterblad ComputerSweden.

Håkan Lans fik i 1981 patent på den teknologi, der blev brugt til at vise farver på computerskærme.

Patentet på hans opfindelse har dog siden givet ham mere besvær end gavn.

I 1990'erne sloges Håkan Lans således med flere skærmproducenter og fik til sidst først Hitachi og siden IBM, Hewlett-Packard, Apple og andre til at indgå licensaftaler om brugen af patentet.

Teknisk knockout

Producenterne Dell og Gateway nægtede dog, hvilket førte til en ny sag, der blev indledt i 1997 og i 2001 endte med en dom imod Håkan Lans.

Ikke fordi der var tvivl om patentets gyldighed, men udelukkende fordi det af Håkan Lans sagsanlæg fremgik, at han var indehaveren af patentet.

Det juridiske ejerskab af patentet var imidlertid lagt i et enkeltmandsfirma med Håkan Lans som ejer.

På grund af denne detalje tabte Håkan Lans den første retssag og blev dømt til at betale sagens omkostninger.

Håkan Lans lagde derefter sag an mod sine amerikanske advokater, da han mente, at de var skyld i fodfejlen. Også denne sag tabte Håkan Lans, som derfor også blev dømt til at betale deres omkostninger.

De amerikanske advokater fik overbevist domstolen om, at Håkan Lans bevidst havde skjult detaljerne omkring ejerskabet af patentet. Der blev dog aldrig fastlagt noget motiv for, hvorfor Håkan Lans skulle have forsøgt at skjule omstændighederne omkring ejerskabet, skriver ComputerSweden.

Faxede rettelse til advokater

Den samlede advokatregning, som Håkan Lans kan komme til at hænge på i hans forsøg på at forsvare sit patent, løber op i anslået lige knap 600 millioner kroner.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor Dell og Gateway opfører sig sådan, for jeg har slet ikke penge i den størrelsesorden, de regner med at indkræve, siger Håkan Lans.

Han fastholder, at han havde sent sine amerikanske advokater en fax, der bad dem om at lave de fornødne ændringer i sagsanlægget, før det blev afsendt, så det afspejlede det reelle ejerforhold.

Sagen har fået EU-Kommissionens opmærksomhed, fordi den potentielt kan være et eksempel på, at udenlandske patentejere ikke nyder fuld beskyttelse i det amerikanske retssystem.

Håkan Lans oplyser, at han vil donere eventuelle licensindtægter til velgørenhed, hvis han vinder sagen.

Selve patentet udløb i 1999, men Håkan Lans vil i givet fald kunne gøre krav på licensbetaling med tilbagevirkende kraft.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere


People Tech 2024: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

11. december 2024 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

06. januar 2025 | Læs mere