Computerworld skrev i sidste uge, at Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne kun vil gribe ind over for hemmelige aftaler mellem virksomheder om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.
Derimod er det i orden, at aftalerne eksisterer, hvis de ikke er hemmelige og samtidig kun gælder konkrete medarbejdere i en tidsbegrænset periode, lyder det fra Socialdemokraterne.
Fagforbundet Sam-Data er dybt skuffet over Socialdemokraternes holdning.
- At Dansk Folkeparti ikke vil modsætte sig en lovgivning kan ikke overraske Sam-Data, men at "fagbevægelsens parti" ikke vil være med i en lovgivning mod alle aftaler er dybt skuffende, siger Erik Lykke Hansen, formand for Sam-Data.
Velfærdstab
Socialdemokraterne fastholder sin holdning på trods af, at flere arbejdsmarkedseksperter blandt andet har udtalt, at aftalerne, inklusive de ikke-hemmelige, fører til tabt velfærd, besværliggør iværksætteri, skaber stress og øger risikoen for sygdom.
- Sam-Data tager skarpt afstand til de hemmelige aftaler, og for den sags skyld også selvom de ikke skulle være hemmelige, siger Erik Lykke Hansen.
En henvendelse til Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, for at høre, om det er ny socialdemokratisk politik at tillade kartel-lignende aftaler mellem arbejdsgivere, gav dog ingen reaktion.
I stedet bekræftede socialdemokratisk arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov sin tidligere udmelding.
- Virksomheder kan have legitime grunde til at lave aftaler med en anden virksomhed om, at de medarbejdere, der er involveret i et konkret projekt, i en kortere periode ikke rekrutteres, siger Thomas Adelskov.
En legitim grund kunne være, at en ansættelse i projektperioden vil kunne vanskeliggøre en virksomheds mulighed for at opfylde en given kontrakt, mener Thomas Adelskov.
Sam-Data: Skab gode vilkår i stedet
Den udmelding er Erik Lykke Hansen ikke enig i.
- Den holder altså ikke. Vi andre kan jo også have en god grund til at køre for stærkt. Skal der så ikke lovgives imod det?, siger han.
Erik Lykke Hansen mener, at man i stedet må sørge for at skabe nogle løn- og arbejdsvilkår for folk, så de bliver.
- Man må skabe loyale medarbejdere på en anden facon end ved tvang, uddyber han.
Selvom Socialdemokraterne ikke vil forbyde alle former for jobkarteller, så er partiet imidlertid klar til at lovgive imod hemmelige aftaler her og nu samt opstille regler for aftalernes omfang og karakter i al almindelighed.
- Det betyder også, at vi mener, at generelle aftaler skal forbydes, som f.eks. de IBM-aftaler, der blev kendt i sidste uge, siger Thomas Adelskov.