Nu står flere it-direktører i kø med budskabet om, at det er helt uacceptabelt at holde på sine medarbejdere ved hjælp af enhver form for aftale med en anden virksomhed om ikke at ansætte hinandens medarbejdere – de såkaldte jobkarteller.
Hos Ravenholm Computing har man valgt at gå skridtet videre og ikke blot tage verbalt afstand fra aftalerne.
– Vi har netop besluttet at skrive ind i vores medarbejderes ansættelseskontrakter, at de ikke på nogen måde kan blive forhindret af os i at skifte job, siger Leif Carlsen, administrerende direktør i Ravenholm Computing.
Et skråplan
Han mener, at især de hemmelige aftaler er et skråplan at komme ud på, men både hemmelige og ikke-hemmelige aftaler er uacceptable.
Samme holdning har Helene Krogh, direktør i softwarehuset CDM.
– Jeg mener, det er forkert at lave sådan nogle aftaler og stiller mig helt uforstående over for det. Det er virkeligt ægte taberagtigt, siger hun.
Helene Krogh mener, det er en falliterklæring fra de virksomheders side, som forsøger at gøre det.
– Man må jo heller ikke holde folk som slaver. Vi lever i et frit land, hvor man kan søge de job man har lyst til, og det skal vi blive ved med, siger Helene Krogh.
Claus Hougesen, administrerende direktør i Topnordic, der er en af Nordens største it-forhandlere, ønsker heller ikke at binde medarbejderne på hænder og fødder.
– Hvis folk ikke gider være her, så kan de bare smutte. Vi holder ikke på dem, siger Claus Hougesen. I stedet mener han, man skal motivere medarbejderne.
Den holdning er Leif Carlsen enig i.
– Helt fundamentalt drejer det sig om at gøre en virksomhed til et spændende sted at være for medarbejderen, siger han.
Ønsker ikke lovgivning
Leif Carlsen vil dog ikke have lovgivning på området. Han forklarer, at hvis fagforbund, brancheorganisationer med flere går ud og laver aftaler, der regulerer eller helt fjerner problemet med jobkarteller, så vil det smitte af på hele den del af arbejdsmarkedet, der ikke er organiseret.
– Jeg håber at der kommer et pres fra arbejdsmarkedet selv. Arbejdssøgere skal selv gøre sig selv klart, at de forlanger åbenhed, når de søger job, siger Leif Carlsen.
Jørgen Bardenfleth, administrerende direktør for Microsoft Danmark, taler også for at få lavet nogle fælles retningslinier, uden at politikerne indblandes.
– Så får vi ensartethed på tværs af de forskellige virksomheder, siger han.
Jørgen Bardenfleth afviser dog at følge Leif Carlsens initiativ.
- Vi vil ikke bruge samme ordlyd som Ravenholm Computing, der skriver i medarbejdernes ansættelseskontrakt, at de ikke på nogen måde kan blive forhindret i at skifte job til en anden virksomhed, siger han.
Læs mere i fredagens trykte udgave af Computerworld.
Har du oplevet kartel-aftalerne på egen krop? Kontakt da journalist Christina Rudkjøbing på c.rudkjoebing@cw.dk, hvis du vil dele din historie.