Debatpanel: Hemmelige aftaler skal væk

Alle parter er tilsyneladende enige om, at det er dybt uacceptabelt, når virksomheder indgår hemmelige aftaler, der forhindrer ansættelse af hinandens medarbejdere. Men spørgsmålet er, hvad der skal gøres ved det.

Alle parter er tilsyneladende enige om én ting, når talen falder på aftaler mellem virksomheder, der forhindrer ansættelse af hinandens medarbejdere: Det er dybt uacceptabelt, når aftalerne holdes hemmelige.

Det er essensen af det debatmøde, som fagforbundene DJØF og IDA i dag afholdt.

Panelet bestod af repræsentanter fra erhvervslivet, de to fagforbund og Folketingets arbejdsmarkedsudvalg.

Debatten viste, at parterne ikke står så langt fra hinanden, som man kunne tro, men samtidig er paneldeltagerne dog dybt uenige om, hvordan man skal hindre hemmelige aftaler.

Afviser ny lovgivning

Søren Pind (V), der deltog i stedet for Venstres arbejdsmarkedsordfører, Erling Bonnesen, følger beskæftigelsesministerens linie og vil slet ikke høre tale om en ændring af lovgivningen, før der foreligger en højesteretsdom i sagen om NeoProcess og WM-data.

- Lad os nu anråbe besindigheden en smule. Det er blevet meget moderne, at Folketinget skal blande sig i overenskomstmæssige forhold, siger Søren Pind.

Den pågældende sag forholder sig ellers ikke til spørgsmålet om, hvorvidt aftalerne er ulovlige eller ej. Det fremgik af oplægget fra jura-professor Jens Kristiansen, Københavns Universitet.

Tom Togsverd, branchedirektør i ITEK ser heller ingen grund til et lovindgreb. Han fremhæver, at aftalerne ikke indgås for sjov, men vil iøvrigt indskærpe over for ITEK’s medlemsvirksomheder, at der skal være fuld åbenhed om aftalerne, som han kalder for virksomhedsklausuler.

- Aftalerne skal være fokuserede, tidsbegrænsede og kun gælde de relevante medarbejdere. Og de må kun gå på, at parterne ikke aktivt må opsøge hinandens medarbejdere, siger Tom Togsverd.

- Men det er ikke nødvendigt at lovgive på området, mener han.

Oppositionen vil have lovindgreb

Det vil derimod Det Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, der alle taler for nødvendigheden af et lovindgreb, som i en eller anden grad skal forbyde hemmelige aftaler.

- Som udgangspunkt skal aftaler mellem virksomhederne forbydes. Ellers skal vi i hvert fald sikre, at de ikke kan gælde, uden at medarbejderen ved noget om dem, siger Elisabeth Geday fra Det radikale Venstre.

Den holdning deler Thomas Adelskov, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokratiet.

- Medarbejderen skal vide alt om sin ansættelse. Derfor skal de hemmelige aftaler forbydes, siger han.

I midten af det hele står Dansk Folkeparti, der ikke vil gå ind og lovgive på området lige nu. Partiet vil afvente, om problemet løses ved, at blandt andet ITEK får held til at indskærpe den ønskede praksis over for sine medlemmer.

Dansk Folkeparti mener dog, at aftaler mellem virksomhederne slet ikke burde eksistere. Og som resten af panelet forlanger partiet åbenhed.

- Aftalerne skal være kendte af medarbejderen, hvis de eksisterer. Men hvis ikke de hemmelige aftaler er fjernet i løbet af efteråret, så vil vi se på lovgivningen, siger Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører for Dansk Folkeparti.

Alt tyder altså på, at der er politisk flertal for et lovindgreb, hvis det ikke lykkes for brancheorganisationerne selv at stoppe problemet med hemmelige aftaler på arbejdsmarkedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere