Elselskabernes drøm om fiber

De danske elselskabers fibereventyr ligner en økonomisk fiasko, men kan stimulere sund konkurrence på bredbåndsmarkedet.

ComputerViews: De blæser fiber til den store guldmedalje i den danske provins, hvor elkunderne kan træde direkte ind i det digitale nirvana med bredbåndsforbindelser, der lover en topfart på den blærede side af hundrede megabit.

De danske elselskaber har på fire år gravet knap 10.000 kilometer lysleder ned i mulden. Et ganske imponerende tal – til sammenligning har TDC omkring 25.000 kilometer fiber.

Men når man kigger på den økonomiske side af sagen kommer armene hurtigt ned igen.

13.000 husstande

For en investering på 1,7 milliarder kroner har selskaberne nemlig kun formået at tilslutte 13.000 husstande.

Det har altså i gennemsnit kostet godt 130.000 kroner at forbinde en enkelt husstand.

Vi lader lige det tal stå et øjeblik, mens vi kigger på argumenterne i elselskabernes økonomiske favør.

For det første, lyder deres vurdering, vil den marginale omkostning ved at erhverve en kunde falde i takt med at nettet udbygges.

For det andet kan elselskaberne så tilbyde deres kunder ægte ’triple play’ med bredbånd, telefoni og kabel-TV, og dermed hente en del af det investerede hjem på indholdstjenester.

Det går ikke op

Fair nok, men regnestykket går alligevel ikke op.

En hurtig udregning på bagsiden af en konvolut viser, at hvis et selskab kan tjene tusind kroner om måneden på at levere triple play.

Hvis det kan holde en indtjenings-margin på 35 procent før afskrivninger og amortisering – to ganske optimistiske forudsætninger – så vil det stadig tage mere end 30 år at forrente investeringen.

Det har altså meget lange udsigter før det store danske fibereventyr bliver en god forretning, hvilket burde give dybe panderynker hos selskabernes aktionærer, der skal betale gildet.

Men dem om det.

For der er som bekendt ikke noget, som er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Selv hvis fibersatsningen bliver det forventede økonomiske flop, skaber den i disse år en ny infrastruktur, der vil øge konkurrencen på bredbåndsmarkedet.

Det er selv sagt ikke populært hos TDC, eller for den sags skyld Telia eller Telenor, de tre nordiske telemonopolister, der til sammen sidder på over 80 procent af markedet.

For forbrugerne er det en anden sag. De kan – i modsætning til elselskaberne – grine hele vejen ned til banken.

ComputerViews er en helt ny analyseform herhjemme. Læs mere om ideen bag ComputerViews her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere