Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) forsøger at overbevise politikerne om, at hemmelige aftaler, der hindrer jobskifte mellem virksomheder, er i strid med konkurrenceloven.
Det skal blandt andet ske gennem et konkret lovforslag, som forbundet har udarbejdet.
IDA har tidligere forgæves forsøgt at få Konkurrencestyrelsen i tale, men er blevet blankt afvist et møde.
Styrelsen mener ikke, at der med de hemmelige aftaler er sket overtrædelse af lovgivningen på området.
- Konkurrenceloven omfatter ikke løn- og arbejdsforhold. Derfor har jeg vanskeligt ved at se, at aftalerne skulle have nogen relevans i forhold til konkurrenceloven, siger Bente Skovgaard, kontorchef i Konkurrencestyrelsen.
Kan sammenlignes med prisaftaler
IDA mener derimod, at aftalerne, der også kaldes non-solicitationsaftaler, kan sidestilles med ulovlige prisaftaler.
Det fremgår af et notat, hvor forbundet foreslår konkrete lovændringer, der skal gøre aftalerne ulovlige.
- Virksomhederne kan med de her aftaler begrænse andre virksomheders mulighed for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, siger Leif Dyremose, der er formand for Ansatte Ingeniørers Råd i Ingeniørforeningen.
Aftalerne kan være i strid med konkurrencelovens paragraf 11, hvis en virksomhed udnytter sin dominerende stilling på markedet til at fastsætte en non-solicitationsaftale over for en anden virksomhed, fastslår IDA i notatet.
Desuden peger forbundet på, at aftalerne kan begrænse konkurrencen mellem virksomheder og dermed være i strid med konkurrencelovens paragraf 6.
Bente Skovgaard er uenig og mener ikke, at lovgivningen kan tolkes på den måde.
- Paragraf 3 kommer før paragraf 6 og 11, og den fastslår, at konkurrenceloven ikke gælder for løn- og arbejdsforhold, forklarer hun.