Det er direkte uacceptabelt, når virksomheder indgår aftaler med andre virksomheder om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.
Det mener otte ud af ti danskere ifølge en undersøgelse baseret på mere end 1000 besvarelser, som Userneeds har udarbejdet for Computerworld.
Ifølge undersøgelsen mener ni ud af 10 danskere, at det skal være lovpligtigt for virksomhederne at informere deres ansatte om aftalerne, hvis de alligevel indgås.
Knap 90 procent mener desuden, at aftalerne bør omfattes af funktionærloven, så ansatte kan få udbetalt kompensation, hvis de er bundet af en sådan aftale.
Politisk flertal for ændring
Dermed støtter befolkningen op om det politiske flertal, der dannes af R, DF, S og Enhedslisten for at gøre noget ved problemet med hemmelige aftaler på arbejdsmarkedet.
I modsætning til de tre andre partier, mener Enhedslisten dog, at aftalerne helt skal forbydes og ikke blot gøres lovpligtige at oplyse om.
- Vi mener principielt, at det skal være forbudt. Aftalerne er en måde at binde ansatte på, som ikke hører hjemme på et fleksibelt arbejdsmarked, siger Jørgen Arbo-Bæhr, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten.
Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Han har dog i går svaret på en række § 20-spørgsmål stillet af Thomas Adelskov (S). Her understreger han, at han tager afstand fra de hemmelige aftaler.
Alligevel vil Claus Hjort Frederiksen ikke foretage sig noget, før en ny afgørelse i en tvist mellem selskaberne NeoProcess og WM-data om netop den pågældende type hemmelige aftaler er afsagt i Højesteret, efter sagen i august blev anket.