Flere partier kræver, at regeringen stopper udbredelsen af hemmelige firmaaftaler, der uden de ansattes vidende hindrer medarbejderne i at skifte job til konkurrerende virksomheder.
Aftalerne er udbredte i it-branchen, hvilket tidligere har fået en række fagforbund til at råbe vagt i gevær.
Nu følger politikerne trop.
- Vi har bedt beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) om at lave et lovgrundlag, der gør de her aftaler ulovlige, siger Thomas Adelskov, arbejdsmarkeds-
ordfører for Socialdemokratiet.
Han peger på, at det er forkert, at medarbejdere ikke informeres om alle forhold.
- Det må være sådan, at en medarbejder er bekendt med det fulde omfang af ansættelsen. Det gælder også, når det ligner stavnsbinding til en virksomhed, siger han.
Thomas Adelskov har i sidste uge stillet en række spørgsmål til Claus Hjort Frederiksen, hvor han beder ministeren redegøre for, hvordan de hemmelige aftaler bliver effektivt stoppet.
Ingen kommentar
Af samme årsag var det i dag ikke muligt at få en kommentar fra Venstres arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg, der afventer beskæftigelsesministerens svar.
Regeringens samarbejdspartner Dansk Folkeparti mener heller ikke, at hemmelige aftaler burde kunne finde sted.
- Det hører ikke hjemme på arbejdsmarkedet. Vi er klart imod hemmelige aftaler, som den ansatte ikke har en chance for at vide noget om, siger Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører i Dansk Folkeparti.
Derimod mener han, det er i orden, hvis medarbejderen ved ansættelsen får at vide, at der eksisterer nogle betingelser ved at være ansat hos en virksomhed.
- Så er det en anden sag, fordi medarbejderne har mulighed for at sige fra eller forhandle løn til rette efter de betingelser, siger Bent Bøgsted.
Kan sidestilles med konkurrenceklausuler
Den holdning deler Elisabeth Geday, arbejdsmarkeds-ordfører for Det radikale Venstre.
Og hvis omfanget af de hemmelige aftaler viser sig at være større end først antaget, så mener hun, at hemmelige aftaler skal sidestilles med konkurrenceklausuler.
- Det betyder, at virksomhederne skal betale en kompensation, hvis de binder folk med aftaler, som er hemmelige og begrænser deres mobilitet, uddyber hun.
Det har på grund af sygdom ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervs- og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.