Fagforbund: Godt hver femte it-ansat er bundet

Mere end hver femte danske it-ansatte er bundet til sin virksomhed med en eller flere klausuler, vurderer en række fagforbund. KMD og EDB Gruppen maner til besindelse.

Mere end hver femte it-medarbejder er bundet af en klausul i sin ansættelseskontrakt, hvis man medregner kundeklausuler, som kan pålægges alle typer af medarbejdere.

Det viser statistikker fra fagforbundene Prosa, Business Danmark og Ingeniørforeningen i Danmark.

- Klausulerne betyder, at det er svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft, fordi arbejdskraften ikke kan flytte sig, når den er bundet af en klausul, siger Hanne Lykke Jespersen, faglig sekretær i Prosa.

Fastholder medarbejderne

Hun har tidligere peget på, at klausulerne ofte blot bruges til at fastholde medarbejdere mod deres vilje i stedet for at beskytte virksomhederne mod urimelig konkurrence.

Jens Neustrup Simonsen, landsformand for Business Danmark, sammenligner det med fodboldens verden:

- Hvis man havde konkurrenceklausuler inden for fodbold, så ville spillerne ikke have mulighed for at komme hen de steder, hvor de gør mest gavn og skaber flest resultater, siger han.

Konkurrenceklausuler binder, ifølge Jens Neustrup Simonsen, arbejdskraften uhensigtsmæssigt, så der ikke bliver skabt den vækst i samfundet, som der gerne skal være.

Samme melding kommer fra de øvrige fagforbund, der for alvor blæser til kamp mod klausulerne i en tid, hvor der er alvorlig mangel på især højtuddannede it-folk.

I modsætning til fagforbundene oplever virksomhederne ikke kontrakt-klausuler som et problem, når de skal ansætte nye medarbejdere.

Det gælder KMD, der med mere end 2.600 ansatte er en af landets største it-virksomheder.

I blot tre tilfælde ud af omkring 500 ansættelser har selskabet været nødt til at tage særlige forholdsregler på grund af en klausul, oplyser HR-direktør Bjarne Flyvbjerg.

Kundevendte ansatte får klausuler

KMD benytter dog også selv kontraktklausuler og har et par hundrede kontrakter med en eller anden form for konkurrenceklausul.

- Det er typisk de kundevendte medarbejdere, der får de her klausuler. Vi forsøger at forhindre, at medarbejdere går og tager alle kunderne med sig, siger Bjarne Flyvbjerg.

Tina Bodin, der er HR-direktør i EDB Gruppen med 850 ansatte, kan slet ikke huske noget tilfælde, hvor selskabet har haft problemer med at ansætte en medarbejder på grund af kontraktklausuler.

Fagforeninger overreagerer

- Jeg tror, at fagforeningerne overreagerer lidt på det her. Måske misforstår de det endda også lidt, siger Tina Bodin.

Hun oplyser, at EDB Gruppen slet ikke benytter sig af konkurrenceklausuler, mens virksomheden kun i særlige tilfælde anvender kundeklausuler.

- Ud af 850 mennesker har vi måske fem kundeklausuler. Men som udgangspunkt bruger vi det ikke. Vi har den holdning, at vi ikke skal tvinge folk til at være her, hvis folk ikke ønsker at være hos os, fortæller Tina Bodin.

Flere fagforbund forsøger i øjeblikket at få beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) til at kigge på problematikken omkring kontraktklausuler, selv om virksomhederne ikke oplever dem som et problem.

Også de hemmelige aftaler virksomhederne imellem står for skud.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Generalist til PMO

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Controller til økonomi og compliance

Politiets Efterretningstjeneste

DevOps softwareudviklere til PET
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere