Danskerne ønsker alternativ til Microsoft

Et overvældende flertal af de danske brugere ønsker et europæisk alternativ til Microsoft på trods af stor tilfredshed med selve programmerne.

Microsoft er den altdominerende leverandør af software til danske brugere, og det får mange til at efterlyse et alternativ.

Det viser en undersøgelse, som Computerworld har fået lavet i samarbejde med analysevirksomheden Userneeds.

Hele 72 procent af de adspurgte mener, at man bør fremme udviklingen af europæiske softwareprodukter, der kan konkurrere med Microsoft.

Næsten halvdelen mener ligefrem, at Europa bør udvikle sit eget it-lokomotiv, som kan rivalisere den amerikanske gigant.

98 procent bruger Microsoft-programmer

Undersøgelsen er foretaget blandt godt 1.100 respondenter, og af disse brugte 98 procent et eller flere programmer fra Microsoft.

Den høje andel går samtidig igen, hvad angår tilfredsheden.

Hele 93 procent af de adspurgte er generelt tilfredse med programmerne fra Microsoft.

Skønt Microsoft juridisk vægrer sig ved at være et monopol, viser tallene altså tydeligt, at den amerikanske softwaregigant sidder særdeles tungt på markedet.

Den opfattelse støttes fra politisk hold, hvor EU-Kommissionen i marts 2004 afgjorde, at Microsoft havde misbrugt sin dominerende stilling på markedet for operativsystemer.

Microsoft blev idømt en milliardbøde og pålagt at sælge Windows-styresystemet uden Windows Media Player.

Microsoft accepterede bøden, men solgte ifølge egne oplysninger blot 1.800 eksemplarer af Windows uden den indbyggede multimedieafspiller.

Til gengæld slog Microsoft sig i tøjret, da man skulle efterleve de øvrige EU-sanktioner, herunder at åbne for tekniske specifikationer, så konkurrenter lettere kunne udvikle Microsoft-kompatible produkter.

Vi har gjort alt for at efterleve dommen

Ifølge EU-Kommissionen har Microsoft gjort alt for lidt for at efterleve dommen.

I sommeren 2006 blev Microsoft derfor idømt dagbøder på cirka 15 millioner kroner om dagen.

Dagbøderne var dog kun myggestik på elefanten Microsoft, der fortsat skovler penge ind på selskabets produkter.

Foreløbig opfatter Microsoft konkurrencesagen som en irriterende stopklods for virksomhedens teknologiske muligheder, fordi integration af nye funktioner blot er en naturlig produktudvikling.

Og Microsoft har i sagens natur en forsvindende lille interesse i at foretage ændringer i produkterne, der kan forringe selskabets dominerende markedsposition.

De facto-standard

Bøde eller ej, så udgør Microsofts produkter en de facto standard, som det er nærmest umulig at komme uden om. Og lige netop den dominerende stilling falder altså mange for brystet.

Over halvdelen af de adspurgte mener således, at sagsanlægget mod Microsoft er berettiget og dermed, at Microsoft har misbrugt sin monopol-agtige stilling.

Men skønt brugerne efterspørger et europæisk alternativ til programmerne fra verdens største softwareproducent, ligger den mulighed langt ude i horisonten.

Lige om hjørnet venter til gengæld Microsofts nye styresystem Windows Vista, der sendes på gaden i januar 2007 sammen med en ny Office-version. Det vil give fornyet indtjening til den amerikanske mastodont, men EU-

Kommissionen lover kamp til stregen

Microsoft ønsker at levere Windows Vista med indbygget søgemaskine, nye sikkerhedsfunktioner og integrere styresystemet med den nye Internet Explorer 7.

Kritikerne hævder, at monopolstillingen misbruges til at skævvride konkurrencen.

EU-Kommissionen har derfor truet Microsoft med at forbyde salget af Windows Vista i EU, hvis styresystemet får indbygget bestemte funktioner.

Imens venter markedet på et reelt alternativ, ikke mindst fra europæisk side.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere