Email med kunderegistre eller ordretilbud med hemmelige tal kan nemt genskabes fra brugte eller kasserede mobiltelefoner fra danske virksomheder.
Lige så nemt er det at genskabe informationer om opkald, indholdet af sms’er og andet, som har været opbevaret på telefonen.
- Vi vil ikke råde til at videre-donere eller sælge mobiltelefoner, som har indeholdt ting, som andre ikke skal kunne se, siger Henrik Andersen, direktør hos sikkerhedsfirmaet Ibas, der er specialist i datasikkerhed.
Følsomme oplysninger i fare
Nye telefoner og håndholdte enheder med mange funktioner gør det muligt for virksomhedernes medarbejdere at få let adgang til virksomhedens følsomme information, selv når de er på farten.
Men mange virksomheder har glemt at definere en sikkerhedspolitik om de håndholdte apparater.
Og så kan det gå helt galt, når telefonen bliver væk eller bliver solgt videre på eksempelvis Ebay.
- Man kan stadig gå ind og se de sidste mange sms’er, emails eller samtaleoplysninger, selv om man resetter telefonen og tager batteriet ud, siger Henrik Andersen.
Svært at slette spor
I modsætning til harddiske eller ramkort til at stikke i elektronikapparater er det ikke ligeså nemt at slette data fra telefonernes indbyggede ram, fortæller Henrik Andersen.
Det skyldes, at data på en mobiltelefon gemmes ved at brænde et mønster i ram-klodsen, siger Henrik Andersen.
Ifølge Henrik Andersen er nogle virksomheder klar over, at telefonerne kan udgøre et sikkerhedsproblem.
Andre har imidlertid ikke indset problemstillingen eller har allerede besluttet, at telefonerne ikke udgør en sikkerhedsrisiko hos dem.
- Det er først indenfor de sidste tre år, at vi har set, at virksomhederne er begyndt at tage datatilgængeligheden seriøst på det it-udstyr, som man vil skaffe sig af med.
Så der går formentlig et par år, før man får øjnene op for risikoen ved de håndholdte apparater, siger han.