Dansk IT: Åbne standarder koster

Dansk IT peger på, at Folketingets beslutning om åbne standarder kræver både fokusering, forcering og finansiering for at blive til virkelighed.

Hvis Folketingets beslutning om at bruge åbne standarder overalt i den offentlige sektor skal blive til andet end kønne ord, så kan videnskabsminister Helge Sander (V) ikke bare nøjes med at smøge ærmerne op. Han må også til læderet – altså erkende at det kommer til at koste at gennemføre politikken.

Sådan lød opfordringen fra interesse-organisationen Dansk IT i forbindelse med dagens præsentation af undersøgelsen IT i Praksis, som hvert år kortlægger it-anvendelsen i de 420 største danske private og offentlige virksomheder.

Politisk konsulent Gitte Madsen fra Dansk IT understreger, at 97 procent af it-cheferne i den offentlige sektor er parate til flere centrale digitaliseringsinitiativer som fælles standarder for arkitektur, dataudveksling og lignende.

- Men det er helt afgørende, at der bliver fulgt op på de gode intentioner som Folketingets beslutning i foråret om, at den offentlige sektor skal bruge åbne standarder, siger Gitte Madsen.

Kræver fokuseret indsats

Hun peger på, at det i rapporten ”Virkemidler til fremme af interoperabilitet gennem fælles, åbne standarder” anbefales, at der inden 1. januar 2008 skal laves et egentlig katalog over åbne standarder, som offentlige myndigheder kan bruge.

- I Dansk IT mener vi bare, at det er nødvendigt at fokusere gennemførelsen af åbne standarder til de områder, hvor der er mest dataudveksling. Det er også nødvendigt at forcere arbejdet, så vi kan udnytte den politiske interesse som nu skabt, siger hun.

Endelig er Dansk IT altså overbevist om, at gennemførelsen af åbne standarder ikke kan ske uden en eller anden for finansiering.

Organisationens direktør Tony Franke vil ikke sætte kroner og øre på, men konstaterer blot, at det politiske ønske om en udgiftsneutral implementering af åbne standarder næppe er realistisk.

Afventer implementeringsplan

Videnskabsminister Helge Sander holdt i dag møde med partiernes it-ordførerer om rapporten ”Virkemidler til fremme af interoperabilitet gennem fælles, åbne standarder”.

Der var dog ingen løfter om penge i den forbindelse.

Ministeren har lovet at indbyde it-ordførerne til drøftelser, når rapporten sidst på året er blevet omsat til en implementeringsplan.

- Jeg betragter rapportens anbefalinger som nogle positive skridt i den helt rigtige retning. Jeg hæfter mig særligt ved anbefalingen om, at åbne standarder fremover skal anvendes i alle nye offentlige it-løsninger, og at der skal være rigtig gode grunde for at fravige dette princip, lød den officielle kommentar fra ministeren efter mødet.

- Men jeg har samtidig gjort det klart for partierne, at regeringens ambitioner går langt videre. Arbejdet stopper ikke her. Om bare seks år skal al relevant skriftlig kommunikation mellem borgere, virksomheder og de offentlige kunne foregå digitalt og helst via åbne standarder, udtaler videnskabsminister Helge Sander.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere