Danskerne: Nej til pc-licens

Danskerne hellere betale til Danmarks Radio over skattebilletten, viser dugfrisk meningsmåling. Også Dansk Industri kritiserer skarpt den nye medielicens.

Allerede inden den nye licens på computere og mobiltelefoner bliver virkelighed for danskerne, har den et klart flertal af befolkningen imod sig.

Mens 97 procent af folketingsmedlemmerne står bag sommerens medieforlig, der erstattede den hidtidige tv-licens med en såkaldt medielicens, er 49 procent af befolkningen imod.

Den nye meningsmåling foretaget for Computerworld af analyseinstituttet Userneeds viser også, at hele 72 procent af danskerne siger nej til at gøre computere licenspligtige.

Samtidig vil et flertal foretrækker at skippe licensen og i stedet betale udgifterne over den almindelige skattebillet.

Dansk Industri enig

John Kristensen, der er konsulent i Dansk Industri kan godt forstå modstanden.

- Hvorfor skal studerende der har en computer til at lave lektier, eller folk der har en arbejdscomputer uden bredbåndsforbindelse betale licens?, spørger han.

Han finder det urimeligt, at den nye licens rammer mennesker, der måske nok har en computer og en internetforbindelse.

Men hvor opkoblingen til nettet er så langsom, at den ikke giver den pågældende bruger en reel mulighed for at hente levende billeder ind på skærmen.

- Det er brandbeskatning af it-grej, som vi skal leve af i fremtiden, siger John Kristensen.

Afviser kritik

Regeringspartiet Venstre afviser blankt kritikken.

- Dansk Industri bør sætte sig ind i tingene inden de klager sig. Der er på ingen måde tale om brandbeskatning, siger Jens Rohde, medieordfører for Venstre.

Kun 2 pct. har ikke fjernsyn i forvejen. Og de kan potentielt komme til at betale mere, men resten kommer ikke til at betale en krone mere for at have it-udstyr, forklarer han.

- Så hvis man mener det er i orden at snyde, så kan jeg godt forstå Dansk Industri. Men det mener jeg faktisk ikke. Jeg syntes ikke det er ok at være sortseer”, siger Jens Rohde.

Også forligspartierne står bag aftalen.

- Vi mener det er en fornuftig aftale. Vi fører ikke politik efter meningsmålinger, siger Holger K. Nielsen medieordfører fra SF

Der vil altid være utilfredse

Ligeledes bakker Louise Frevert fra regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, fortsat op om aftalen.

- Forliget gælder de næste 4 år og det står vi ved. Selvfølgelig vil vi være lydhøre og forliget kan ændres hvis alle er enige, men nogle vil altid være utilfredse, siger hun.

Den nye licens træder i kraft fra den 1. januar 2007 og vil koste 2.090 kroner om året for alle licenspligtige apparater i en husstand.

Berører kun 30.000 husstande

Efter at have rykket kulturministeren gentagne gange for en kommentar tirsdag og onsdag modtog Computerworld torsdag klokken 13.42 en e-mail fra kulturministerens pressechef, Martin Østergaard-Nielsen, som formidlede følgende udtalelse fra kulturminister Brian Mikkelsen:

"Indførelsen af en medielicens er en fremtidssikring af licenssystemet, som et bredt flertal i Folketinget fra SF til Dansk Folkeparti står bag. Den sikrer, at vi også i de kommende år kan nyde programmer af høj kvalitet fra DR uden at frygte for, at stationens indtægtsgrundlag bliver undermineret af den teknologiske udvikling.

Det er vigtigt for mig at understrege, at ifølge oplysninger fra DR vil omlægningen til medielicens kun vil berøre ca. 30.000 husstande plus et lille antal nuværende sort/hvid licensbetalere, som fremover vil skulle betale fuld medielicens.

Jeg er modstander af tanken om at opkræve licensen over skatten og derefter udbetale penge til DR via finansloven da det vil kunne medføre en urimelig politisk styring af DR, da jeg mener, at det er vigtigt at holde fast i princippet om, at DR opkræver sine egne penge gennem licensen."

Læs mere i Computerworld i dag.

Deltag også i debatten på Licensbloggen




IT-JOB

Quadsat ApS

Robotics Engineer

Ward247 ApS

IT Operations Manager

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere