Danske aktører rasende over telelogning

Teleindustrien, menneskerettighedsorganisationer og hotelbranchen kritiserer i dugfriske høringssvar den omfattende tele- og internetlogning, som skal bruges til at bekæmpe terror.

Dur ikke.

Så bombastisk er kommentaren fra de aktører, der er blevet bedt om at afgive høringssvar til Justitsministeriet om logningsbekendtgørelsen.

Brancheforeningen Telekommunikations-industrien har afgivet et 10 sider langt høringssvar, hvor bekendtgørelsen får hårde ord med på vejen.

- Den danske lognings-bekendtgørelse kommer før resten af EU, der først har frist i 2009, og samtidig går den langt videre med kravene om logning af internettet, forklarer direktør Ib M. Tolstrup.

Omfatter ikke alle

Telekommunikationsindustrien mener blandt andet, at det er forkert, at bekendtgørelsen kun omfatter udbydere af elektroniske kommunikationsnet og tjenester som for eksempel TDC, Telia, Cybercity og Stofa.

Foretagender som Hotmail, Ofir og Jubii ikke nemlig er omfattet, og det samme gælder virksomhedsservere.

- Dermed får vi måske højst logget omkring 10 procent af de e-mails, der bliver sendt, og det er et ret fundamentalt problem, når formålet er at forhindre terror.

- Forbrydelserne afhænger jo næppe af, hvem der udbyder trafikken, siger Ib M. Tolstrup, direktør i Telekommunikationsindustrien.

Han mener, at proportionerne i bekendtgørelsen skal på plads, så man i det mindste er konsekvente i kravene.

Derfor frygter han også, at den danske bekendtgørelse – hvis den er for forskellige fra de andre EU-landes – kan blive konkurrenceforvridende for den danske teleindustri.

Rammer borgernes privatliv

Dansk Institut for Menneskerettigheder er ligeledes ude med en skarp kritik af logningspligten.

- …dens efterlevelse fører til et systematisk indgreb i samtlige borgeres privatliv, uafhængigt af hvorvidt de er under konkret mistanke eller ej. Det må anses for tvivlsomt, om logning af samtlige borgeres tele- og internettrafik er det mindst indgribende middel til at opnå målet om at bekæmpe kriminalitet, skriver instituttet i høringssvaret.

Brancheorganisationen HTSI og hotel-fagforeningen Horesta råber også vagt i gevær over udkastet.

Hvis det bliver vedtaget i sin nuværende form, vil det nemlig have den konsekvens, at hoteller og cafeer landet over skal registrere gæsternes færden på nettet. Det er både urealistisk og forkert, mener organisationerne.

Erkender ansvar

Hos Telekommunikationsindustrien erkender direktør Ib M. Tolstrup, at terrorbekæmpelse er nødvendig.

- Vi erkender absolut vores ansvar i samfundet som indehaver af en meget vigtig ressource til både forhindring og opklaring af forbrydelser. Men vi vil gerne gøre opmærksom på, hvad konsekvensen er af den her bekendtgørelse, og vi vil gerne kvalitetssikre den, forklarer han.

Logningsbekendtgørelsen er en del af anti-terrorloven fra 2002, der blev vedtaget få måneder efter terrorangrebene i USA den 11. september.

Efter lovens vedtagelse har der været voldsom debat om, hvordan den skal udmøntes i praksis – ikke mindst med hensyn til lognings.

- Det ville være naivt af os at tro, at det er let at ændre det her udkast, men vi synes alligevel, at det er vores pligt, at gøre opmærksom på de ting, der bør forbedres og ændres, forklarer Ib M. Tolstrup.

Justitsministeriet oplyser, at man har modtaget et par håndfulde høringssvar, der nu skal gennemgås af ministeriet. Justitsminister Lene Espersen forventes at underskrive den endelige logningsbekendtgørelse i næste måned.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere