Den uundgåelige chipfusion mellem ATI og AMD

Nyhedsanalyse: Fusionen mellem AMD og ATI er et forvarsel om, at grafikchippen er på vej til at blive opslugt af pc-processoren, skriver Computerworlds teknologi-skribent, Jesper Stein Sandal, i denne analyse.

Nyhedsanalyse: På papiret ser det ud til, at AMD har betalt en stor sum penge for en producent af grafikchip, blot for at kunne konkurrere med rivalen Intels chip-platforme.

Under overfladen og de mange milliarder kroner ligger imidlertid en strategisk satsning fra både AMD og ATI's side, der kan vise sig at være en guldgrube for begge firmaer.

På langt sigt vil fusionen mellem de to - hvis den altså bliver godkendt og forløber uden for mange problemer - nemlig spare begge firmaer for besværet med at skulle finde en passende dansepartner, når først musikken begynder at spille.

Vil blive integreret

Det må forventes, at de integrerede grafikprocessorer, der i dag sidder i chipsæt på bundkortet, inden for en årrække vil blive integreret på selve processoren.

Det er sket gentagne gange før i processorens evolutionshistorie med andre typer af processorer, der begyndte deres tilværelse som selvstændige chips.

Integration af grafikchip på selve den centrale processor har endda været forsøgt før uden held.

Eksperterne er imidlertid enige om, at det kun er et spørgsmål om tid, før processoren og grafikchippen er klar til fusion.

Det har man altid ment

- Man har altid ment, at grafikchippen ville ende med at blive integreret i processoren, siger tidligere chipproducent Dave Epstein til nyhedstjenesten CNET.

I første omgang vil det være de forholdsvis svage grafikkræfter på de integrerede chipsæt, der bliver opslugt at processoren.

Men selv de kraftigste grafikchip vil næppe slippe for integration, da de rummer på en stor mængde ofte uudnyttet regnekraft.

Grafikchip er specialtunede regnemaskiner, der er fantastisk gode til det specielle arbejde, de er bygget til at udføre.

Ved at integrere disse ressourcer med selve processoren vil det formentligt blive lettere at udnytte dem til andet end blot grafik, håber især forskere, der gerne vil udnytte grafikchippenes evner til vektorberegninger.

Udfordringen for AMD og ATI bliver, at de med fusionen kan slå to velfungerende udviklingsafdelinger sammen, som kan give det fusionerede selskab et forspring i forhold til Intel.

Samtidig skal de AMD og ATI for alt i verden undgå at skabe en ny chipplatform, der er så anderledes, dyr eller kompliceret, at den ikke slår igennem hos kunderne.

AMD skal med andre ord undgå at gentage Intels uheld med Itanium.

På kort sigt er både fordelene og ulemperne indlysende for AMD.

Selskabet får adgang til ATI's chips, som hurtigt kan pakkes sammen med AMD's processorer i et modtræk til Intels Viiv og vPro-platforme.

AMD står i forvejen stærkt inden for multimediepc'er og kan med ATI forsøge at undgå, at Intels Viiv snupper for stor en markedsandel.

Fusionen mellem de to kan imidlertid risikere at sluge for mange ressourcer fra de to firmaer. De ligger begge i tæt konkurrence med henholdsvis Intel og Nvidia, og selv små forsinkelser kan koste dyrt.

For konkurrenterne betyder fusionen ikke alverden på kort sigt. AMD-ATI bliver ikke nogen ny monsterkonkurrent til hverken Intel eller Nvidia.

AMD måtte til lommerne

Intel har allerede grafikerfaringer og -teknologi. AMD har måttet købe sig til det.

Nvidia har et trofast publikum blandt pc-spillerne, men vil formentligt komme til at skulle læne sig lidt mere op ad Intel, hvilket formentligt kan få selskabet til at satse mindre på chipsæt og mere på integration mellem grafikkort og fysikkort.

AMD og ATI's fornemste opgaver bliver ikke at skulle slå Intel eller Nvidia på kort sigt.

Formålet med fusionen er på langt sigt at skulle gøre så få krumspring og uheldige erfaringer som muligt hen mod integrationen af grafik på selve processoren.

- Vi er sikre på, at virksomhederne vil passe godt sammen. Vi tror, at i takt med det teknologiske fremskridt, er integration ikke kun uundgåeligt, men også fordelagtigt, siger direktør Hector Ruiz fra AMD.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere