Hackere kaster sig over Office-programmer

Microsofts Office-pakke er blevet selskabets nye sikkerhedshovedpine på det seneste. Det varsler en ny tid, hvor hackere i højere grad går efter applikationer.

Virusprogrammører skeler mindre til operativsystemet og går i stedet efter sikkerhedshuller i de applikationer, der kører på systemet. Det kan rokke ved blandt andet Apples skråsikkerhed, advarer sikkerhedsfirmaer.

Først Word, så Excel og nu PowerPoint.

Tre måneder i træk har hackere udnyttet hidtil ukendte sikkerhedshuller i Microsoft Office.

Det har nu fået Microsoft til at udstede en generel advarsel, hvor softwaregiganten advarer brugere imod at åbne uventede Office-dokumenter, der ankommer via e-mail.

Angrebene mod Office-programmerne er sket i form af målrettede angreb mod enkelte virksomheder, da bagmændene ikke ønsker stor medieopmærksomhed omkring angrebene, da det handler om at tjene penge.

Det er forholdsvis let for hackergrupperne at udnytte Office som angrebsplatform, idet de fleste brugere er vant til at modtage og åbne Office-dokumenter uden at tænke nærmere over sikkerhedsrisikoen.

Da det er flere år siden, der sidst er sket noget alvorligt inden for makrovirus, der plagede Office-pakken i sidste halvdel af 1990'erne, lader de fleste virksomheder desuden dokumenterne slippe uhindret gennem mailsystemerne.

Derimod blokerer de fleste virksomheder for programfiler og i visse tilfælde pakkede filer.

- Denne angrebsvej ligger indtil videre under radarhøjde og bliver ikke betragtet som en trussel af brugerne, skriver antivirusfirmaet F-Secure på selskabets weblog.

Angrebene mod Office-programmerne er imidlertid kun toppen af isbjerget.

Flere sikkerhedsfirmaer advarer om, at der er en stigende tendens til, at angrebene rettes mod specifikke applikationer i stedet for mod styresystemerne.

Et eksempel er angreb mod webservere, hvor angrebene foregår mod de webapplikationer, der afvikles på serveren.

Søgemaskiner som Google kan anvendes til at finde helt almindelige sikkerhedsbrølere i de ofte hjemmelavede webapplikationer.

- Det handler ikke nødvendigvis om styresystemet. Vi har mest hyppigt fundet angreb mod kendte PHP-sårbarheder. Vi har ganske vist set en del forsøg på at plante DLL-filer på webservere i den tro, at de var Windows-servere, men applikationslaget var som regel målet, siger teknisk chef Brian Chess fra Fortify Software til Internetnews.com.

Samme tendens finder sted på klientsiden, hvor der er en stigende interesse for sårbarheder i anden software end blot Windows.

- I takt med at styresystemerne bliver mere sikre, rykker de kriminelle videre til applikationslaget og forsøger at angribe eksempelvis Office, iTunes eller RealPlayer, siger Stephen Toulouse, chef for Microsofts sikkerhedsteam, til Newsfactor.com.

Den mest populære applikationstype blandt hackerne er de forskellige webbrowsere, hvor både Internet Explorer, Firefox og Safari er blevet udsat for angreb.

Browserudviklerne strammer imidlertid også op på sikkerheden, og det leder de kriminelle videre til endnu mere målrettede angreb.

Hvor det før gjalt om at inficere så mange maskiner som muligt, så kan en enkelt inficere maskine inden for en virksomhed være et tilstrækkeligt mål for de nye hackergrupper, der er økonomisk motiverede.

Det placerer blandt andet Apple i skudlinjen, vurderer flere sikkerhedsfirmaer. Apple satser i høj grad på, at styresystemets opbygning beskytter mod angreb, men det kan være en falsk tryghed.

- Apples budskab lyder, at du ikke behøver bekymre dig om sikkerhed med en Mac, men det passer ikke, siger teknisk chef Scott Carpenter fra Secure Elements til Newsfactor.com.

I årets første fem måneder blev der således afsløret 80 sikkerhedshuller i Apples software ifølge sikkerhedsfirmaet McAfee. Det skal ses i forhold til 120 i hele 2005 og omkring 60 i 2004.

Det omfatter blandt andet sikkerhedshuller i iTunes, som kunne udnyttes til at få udført ondsindet programkode på en Mac.

Også sikkerhedssoftware som firewalls og antivirus er potentielle nye mål for hackere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere