Region Midtjylland med 1,2 millioner indbyggere vrager de tre konsortier, som staten har udpeget til udrulning af elektronisk sags- og dokumenthåndtering i det offentlige på de særlige FESD-rammekontrakter.
I stedet har landets næststørste region efter Region Hovedstaden netop lagt sig fast på en fremtid med ESDH-systemet SBSYS, der er udviklet af brugerne og det århusianske udviklingshus Ditmer.
Valget skyldes blandt andet ifølge direktør i Region Midtjylland, Lars Hansson, at SBSYS er ejet af brugerne og ikke af en it-leverandør.
- Det betyder, at vi ikke skal bruge skattekroner på licensbetaling, men i stedet på at tilpasse systemet til vores behov. Samtidig har vi selv meget direkte indflydelse på, hvordan systemet skal videreudvikles, siger Lars Hansson.
Kender løsningen
SBSYS er ejet af en brugerklub og stilles som 'clubware' gratis til rådighed for andre. Målet er at få systemet registreret som et open source-system.
I både Århus og Ringkøbing amter, der sammen med dele af Viborg og Vejle amter kommer til at udgøre Region Midtjylland, har man i forvejen erfaringer med SBSYS-løsningen.
Alene i Århus Amt har valget af løsningen indtil videre ført til en besparelse på 20 millioner kroner, lyder vurderingen fra amtet selv.
Udover Region Midtjylland har fire af de kommende 98 storkommuner på nuværende tidspunkt lagt sig fast på at benytte SBSYS-løsningen.
Det viser den seneste opgørelse over kommunernes ESDH-valg fra Kommunernes Landsforening.
Her fremgår det også, at den nye storkommune ved Randers har droppet en tidligere beslutning om at benytte SBSYS.
Det sker til fordel for en løsning fra Software Innovation, der er en af tre ESDH-leverandører udpeget i fællesoffentligt regi af Den Digitale Taskforce til udrulning af ESDH i det offentlige under FESD-aftalerne.
Region Midtjylland har nu imodsætning til Randers Kommune valgt ESDH uden for FESD-aftalerne. Det samme ser ud til at ske i Region Nordjylland, mens Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Syddanmark alle vælger FESD-løsninger.