Både Nordjyllands og Århus amter kæmper med problemer med at få pillerobotter til automatisk at pakke medicin til patienterne på de to amters sygehuse.
Nordjylland har netop fyret den italienske leverandør Senteco på grund af problemer med at få pillerobotten sikkerhedsgodkendt hos Lægemiddelstyrelsen, der stiller skrappe krav til den type robotter for at undgå fejlmedicineringer.
I Århus ser virkeligheden noget anderledes ud.
Funktionen halter
Her står en godkendt pillerobot fra en anden italiensk leverandør, som imidlertid ikke kan sættes i drift, fordi samspillet med den elektroniske patientjournal halter.
Der mangler nemlig en helt vital snitflade, som skal gøre det muligt for sygeplejersken at tjekke, om den pakkede medicin nu også er tænkt til den patient, som får medicinen.
- Robotten stå her, og den er installeret og valideret af Lægemiddelstyrelsen, men vi bruger den ikke patientspecifikt endnu. Den sidste snitflade til amtets elektroniske patientjournal kommer først på plads i slutningen af året, siger apoteker Henny Jørgensen fra apoteket for Århus Universitetshospital.
Med pillerobotten forsynes de enkelte medicindoser med en stregkode, når medicin pakkes.
Stregkoden skal efterfølgende som en sidste kontrol hos patienten med en stregkodelæser kunne tjekkes i forhold til oplysningerne i patientjournalen.
Det kan endnu ikke lade sig gøre.
- Vi havde regnet med at være klar til at tage systemet i brug, når robotten var valideret, men det har taget længere tid at udvikle den elektroniske patientjournals snitflade til os, end vi havde regnet med, siger hun.
I drift på apotek
Robotten i Århus Amt leveres af italienske Swisslog, mens den nu fyrede leverandør i Aalborg Amt er den italienske leverandør Senteco, der overtog opgaven efter den oprindelige italienske leverandør Exper gik konkurs.
Selv om pillerobotten i Århus Amt endnu ikke kan snakke med amtets elektroniske patientjournal fra it-leverandøren Systematic er robotten i drift på sygehusapoteket.
Her pakker den i øjeblikket forskellige mere generelle medicinpakker til brug ved eksempelvis aborter.
Målet er i slutningen af året at få den til at snakke sammen med den elektroniske patientjournals medicinmodul, så lægernes ordinering af medicin kan sendes direkte til robotten, som efter et sikkerhedstjek af personalet kan pakke og afsende medicinen.
Det skal sikre effektiviseringer og øge patientsikkerheden ved at mindske risikoen for fejlmedicinering.