Lægerne trygge ved udskældt receptserver

Lægernes organisation er ikke bekymret for misbrug af en ny receptserver med personfølsomme oplysninger om patienter. Hensynet til patienterne vejer tungere end hensynet til juristerne, mener lægerne.

Lægemiddelstyrelsens nye receptserver giver så store fordele for patienterne, at risikoen for misbrug langt opvejes af fordelene.

Det er meldingen fra Michael Dupont, der er formand for de Praktiserende Lægers Organisation.

- Hensynet til patienterne er vigtigere end hensynet til juristerne. Og skulle man føre persondatalovens bestemmelser helt ud i yderste konsekvens, ville det danske sundhedsvæsen bliver fuldstændig lammet.

Seneste skud

Receptserveren er blot seneste skud på stammen i Sundhedsvæsenets arbejde med at skaffe sig et bedre overblik over den medicin, som deres patienter tager.

Arbejdet begyndte med den såkaldt Medicinprofil, der rummer oplysninger om den receptpligtige medicin, som patienter har fået udlevet – oplysninger, der kan hjælpe lægerne til at undgå at fejlmedicinere eller give medicin, der reagerer uhensigtsmæssigt med anden medicin, som patienten har taget.

Allerede da debatten om den oprindelige Medicinprofil blussede op i 2002 var Datatilsynet og flere andre kritikere skeptiske over for den omfattende registrering af danskerne, der fulgte med.

Ifølge EU's direktiv om persondatabeskyttelse er det nemlig ikke tilladt at registrere helbredsoplysninger om en hel befolkning, medmindre tungtvejende nationale hensyn gør det nødvendigt.

Folketinget valgte dengang at sidde kritikken overhørig og gav grønt lys til Sundhedsministeren om at skubbe gang i processen. Receptserveren er blot seneste udvidelse til denne Medicinprofil.

Ingen problemer

Receptserveren virker ved, at en læge poster recepten elektronisk til serveren, hvorefter et hvilket som helst apotek i Danmark kan søge og trække recepter ned til behandling.

Der kræves ikke andet end navn og adresse til denne søgning, og kender man eksempelvist statsministerens adresse, kan man uden større vanskeligheder se, hvad han skal hente på apoteket – og hvorfor. Dermed er også lægens egne kommentarer om den sygdom, medicinen gives til, blevet gjort tilgængelig for alle landets apoteker.

Det mener Michael Dupont dog ikke er problematisk i forhold til det tillidsforhold, der er mellem læge og patient.

- Lægerne har tavshedspligt og det er klart, at tillidsforholdet udvandes lidt, når man indfører systemer som dette. Men jeg tvivler på, at nogen vil misbruge de data. Til gengæld vil kvaliteten i medicineringen blive hævet, og det kan i sidste ende redde liv, siger Michael Dupont.

Stoler på apotekerne

I lægernes organisationer tog man allerede i forbindelse med Medicinprofilen debatten om de persondata-retslige problemer, som registreringen gav anledning til. Da besluttede man at bakke op om ideen, og den beslutning har organisationerne siden hen holdt fast i.

Michael Dupont ser heller ikke noget problem i, at patienternes medicin og sygdomsbeskrivelse reelt bliver distribueret rundt til apotekerne, der er er små private virksomheder.

- En apoteker i en by ved i forvejen utrolig meget om de mennesker, der bor i byen, så der er som sådan ikke noget nyt i problemstillingen. Det kan apotekerne godt finde ud af at håndtere.

Lægernes organisationer vil nu udarbejde informationsmateriale til både læger og patienter, hvor de oplyser om den nye servers funktioner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere