Det gamle system med telefonnumre og nationale nummerplaner kan være på vej mod sit endeligt.
I stedet kan vi nu se en fremtid i møde, hvor det bliver muligt at ringe til hinandens mailadresser eller modtage opkald på vores Instant Messaging-program.
Eller bare ringe gratis til hinandens IP-telefoner. Eller noget helt tredje, vi ikke kan forestille os i dag.
Navnet er ENUM
Sådan lyder nogle af de muligheder, der kan følge i kølvandet på et nyt initiativ, der lige nu er på vej gennem It- og Telestyrelsen.
Teknologien hedder ENUM – tElephone Number Mapping – og er en simpel måde at knytte telefonnumre sammen med internettets væld af kommunikationsformer og identiter.
Ideen er, at man i ENUM-database kan tildele et telefonnummer en almindelig webadresse og hertil knytte et væld af andre kontaktinformationer om ejeren af nummeret – eksempelvist mobilnumre og mailadresser.
Den slags integration af bruger-information bygger ikke bare bro mellem internet og telefonnet, men også mellem mange af de internetbaserede tjenester, som mange mennesker i dag benytter sig af.
På vej mod endeligt dødsstød
I Danmark har teleanalytikeren Torben Rune fra firmaet Netplan i årevis påpeget mulighederne i at integrere telefonnumre og internet.
- Det er et stort skridt på vej mod det endelige dødsstød til det gamle telefonnummersystem, siger han.
Torben Rune påpeger, at vi i dag er nødt til at føre samtaler fra telefon til telefon, men fremover vil integrationen betyde, at man vil kunne etablere samtaler på alle mulige andre måder end via det tradionelle telefonnet.
- Det betyder ikke bare, at de gamle teleudbydere får en udfordring. Det betyder også, at det ikke længere giver mening at holde fast i et nummerbaseret telefonsystem, siger Torben Rune.
Han anser ENUM for at være endnu et væsentligt skridt ud af den vej, telefonien længe har bevæget sig.
- Med en globalt, standardiseret integration mellem så mange forskellige kommunikationsformer, vil det i endnu højere grad blive svært for udbyderne at tjene penge på samtaler. I stedet må de satse på at udvikle tjenester, der baserer sig på teknologien, siger han.
Primært IP-udbydere
Indtil videre har teknologien primært været anvendt af IP-telefoni-udbydere, der via et opslag i en privat drevet ENUM kan undgå at sende samtalen ud via det almindelige telefonnet, hvor de skal betale til ejeren af nettet – eksempelvist TDC – for brugen.
I stedet bliver det hermed gratis at etablere en samtale mellem to IP-kunder, fordi samtalen holdes på internettet.
Ideen om en ENUM-database er ikke ny.
Allerede i 2002 begyndte It- og Telestyrelsen at rode med tanken, og den har flere gange været i høring hos telebranchen, der har valgt at vende tommelfingeren nedad til ideen.
I mellemtiden har det statsejede it-selskab UNI-C ansøgt om at drive de første danske forsøg med ENUM, og nu er It- og Telestyrelsen og videnskabsministeren endelig på vej med en undersøgelse af, hvordan forsøgene kan drives i praksis.
Forsøgene kommer efter, at der længe har eksisteret både private og nationale forsøg i udlandet, ligesom netværks- og telegiganten Cisco længe har produceret hardware, der understøtter basale ENUM-funktioner.
It- og Telestyrelsen håber at være klar med en køreplan inden sommerferien.
Gives der grønt lys til UNI-C, forventes det, at de første forsøg kan være i gang inden for få måneder.
UNI-C vil indtil videre drive tjenesten gratis, men de nærmere forhold er endnu ikke besluttet.
Dog håber UNI-C med tiden at kunne udvikle en model, hvor brugerne selv kan opdatere deres informationer i ENUM.
Læs mere om ENUM i fredagens trykte udgave af Computerworld.