Hvis Emma Gad fortsat levede, ville hun forhåbentligt være i gang med at skrive et nyt kapitel om mobiltelefoner til bogen Takt og Tone, som udkom i 1918 og handlede om god opførsel.
I dag kan mobiltelefoner nemlig være en af de mest irriterende faktorer i sociale sammenhænge og i nogle situationer ligefrem være direkte til fare.
Den kaotiske brug kan skyldes, at der endnu ikke er fastlagte normer for, hvor høj ringetonen fra Star Wars må være, eller om det er ok lige at tage en snak med moster Inga i biografen.
Teknisk blokering
Derfor foreslår 27-årige Dan Storbæk i en ny kandidatafhandling fra Handelshøjskolen i København, at mobilselskaber opstiller små basestationer ved biografer, sygehuse og fængsler, så brugen af mobiltelefoner rent teknisk kan blokeres.
- Det kan være ret irriterende i Imperial med 1.100 biografsæder, hvis bare én mobiltelefon ringer, begrunder Dan Storbæk, der efter et 10-tal for afhandlingen kan kalde sig cand.merc.dat.
Der findes i dag allerede såkaldte jammere, som udsender støj på de frekvenser, der bruges til mobiltelefoni.
Problemet er, at de blokerer al trafik og i øvrigt er ulovlige.
Dan Storbæk foreslår derfor, at mobilselskaberne visse steder opstiller nye mobilmaster.
Det vil således være muligt at filtrere opkald, så eksempelvis alarmopkald stadigt vil gå igennem.
- Der er to måder, man kan løse problemet på. Den ene er en teknisk løsning, den anden er social etikette. Hvis vi kunne blive enige om, at vi slukkede vores mobiltelefon, når vi går ind i et mødelokale, så det er fint. Men vi kan glemme det, og selv om man kender til forbuddet, lader man bevidst sin telefon være tændt, siger Dan Storbæk.
Forretningsmodel
Dan Storbæk har i sin afhandling beskrevet den tekniske løsning, som vil gøre det muligt at filtrere opkald. Næste skridt bliver at finde en forretningsmodel for det radikale foreslag.
- Jeg har udarbejdet en lovmæssig analyse og en brugeranalyse og fundet en teknisk løsning, der kan lade sig gøre, men man skal også finde noget økonomi i det. Der skal være en forretningsmodel, hvor TDC eller Telia har en interesse i at afskærme for mobiltelefoner på visse lokationer, siger han.
Han forestiller sig, at en biograf eller et sygehus vil være villig til at betale for den slags tjenester.
I mellemtiden opfordrer Dan Storbæk til, at man slukker for mobiltelefonen på offentlige steder, hvor opkald vil være til gene.
Han arbejder i dag for GN Store Nord med at implementere Navision i Tyskland, men har ikke opgivet at tage sit afgangsprojekt videre.