Unge danskere dropper fastnettelefonen

En mobiltelefon er rigeligt for mange unge danskere, som helt dropper fastnettelefonen. En analytiker spår fastnettelefonen en hurtig død, fordi mobilen allerede nu er billigere.

Der står en fastnettelefon i 97 ud af 100 danske hjem, men alligevel er mobiltelefonen i fuld gang med at overtage pladsen som danskernes telefonfavorit.

Nye tal fra IT- og Telestyrelsen viser nemlig, at otte procent af danskere mellem 20 og 29 år helt har fravalgt fastnettelefonen, mens det gælder 17 procent af danskere mellem 15 og 19 år.

Derimod ser det ud til, at danskere ældre end 30 år holder fast i fastnettelefonen, men det er en stakket frist, mener teleanalytiker Torben Rune fra analysefirmaet Netplan.

Langt færre opkald

Selvom 97 procent af danskerne holder fast i deres fastnettelefon, benytter de den langt mindre.

- Trafikken i fastnettet bare falder og falder, og der er altså meget, der tyder på, at mange etablerede fastnetbrugere også dropper fastnettelefonen til fordel for mobilen, siger Torben Rune.

Antallet af opkaldsminutter er således faldet fra 10 milliarder minutter i første halvdel af 2003 til knap 6,6 milliarder i anden halvdel af 2005.

- Det går tilsyneladende ganske hurtigt med afgangen fra fastnettet, så der allerede om fire år kun vil være halvdelen af den trafik, vi kender i dag, tilbage. Den sidste halvdel vil sandsynligvis forsvinde endnu hurtigere, mener Torben Rune.

Mobilbrugere mere tilfredse

IT- og Telestyrelsen har spurgt i alt 1.000 danskere om deres teleforbrug, og her svarer 81 procent af mobilkunderne, at de er tilfredse eller meget tilfredse med deres mobilselskab, mens det kun gælder 69 procent af fastnetbrugerne.

I begge tilfælde er prisen det væsentligste parameter for brugerne.

Ifølge Torben Rune kan det være med god grund, for på helt overordnet plan er mobilen faktisk billigere end fastnettelefonen i dag, selv om situationen selvfølgelig kan være anderledes for mange forbrugere.

- Hvis vi ser på gennemsnittet med meget store briller, så er mobiltelefoner i dag faktisk billigere end fastnettelefoner. Det er en meget kringlet forklaring, men det hænger sammen med den store prisforskel på at ringe fra fastnet til mobil og mobil til mobil, siger Torben Rune.

Det vil også i de kommende år være dyrere at ringe fra en fastnettelefon til en mobiltelefon end at bruge mobiltelefonen til det, selv om IT- og Telestyrelsen har grebet ind og krævet lavere priser.

Nye prisdyk

Priserne på mobilmarkedet har ligget forholdsvist stille det seneste år, men Torben Rune spår, at vi igen kommer til at se store dyk i minutpriserne.

Trådløst bredbånd og teknologier som Wi-Fi, WiMAX og UMA kan være med til at presse på den udvikling.

- Prisfaldene kommer i bølger, og de bølger har vi slet ikke set de sidste af endnu. Du vil formodentlig se, at næste bølge kommer, når fondene bag TDC finder ud af, hvordan man vil agere i det her marked. Det kan også være, at man presses udefra af andre operatører, vurderer Torben Rune.

For TDC vil bredbåndsydelser, herunder IP-telefoni, fremover være det, kobbernettet skal bruges til.

IT- og Telestyrelsens undersøgelse viser, at halvdelen af danskerne i dag har et fastnetforbrug på mellem 150 og 300 kroner om måneden. Omkring en tredjedel bruger over 300 kroner, mens kun 16 procent bruger under 150 kroner om måneden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere