En stram it-sikkerhedspolitik hos Rigspolitiet betyder, at landets hittegodskontorer hvert år destruerer tusindvis af bortkomne mobiltelefoner, MP3-afspillere og harddiske fra bærbare computere.
Rigspolitiet destruerer selv harddiske, når der kommer nye computere på kontoret, og siden 2003 har det også været befalingen til landets hittegodskontorer.
- Vi vil være stjernesikre på, at det elektroniske udstyr ikke må indeholde personhenførbare oplysninger, når vi afleverer det, fortæller vicerigspolitichef Erik Justesen.
- Der er mange gode mennesker, der siger, at vi tilnærmelsesvist kan rense det, men det er ikke rigtigt. For at undgå nogen som helst tvivl destruerer vi det. Det gælder vores egen hardware, men det gælder også det, vi får indleveret i forbindelse med hittegods, fortsætter han.
Tusindvis af mobiler
Alene hos politiet i Storkøbenhavn bliver det hver måned til et par hundrede mobiltelefoner og mange MP3-afspillere.
Hittegodskontorerne har pligt til at opbevare indleverede ting i tre måneder, før de sælges på auktion eller altså lider en langt værre skæbne, hvis der er tale om it-udstyr.
- Det kommer i et saltbad, hvor det ligger et par dage. Herefter får det en ordentlig hammer, fortæller kontorfuldmægtig Jeanne Krog fra Hittegods København.
Bærbare computere bliver efterfølgende solgt på auktioner uden harddisk.
Der findes ingen statistik for, hvor mange mobiltelefoner, MP3-afspillere og harddiske, der hvert år destrueres på landsplan.