Mainframe-kurser for første gang i 20 år

For første gang siden 1980’erne tilbyder ingeniøruddannelsen på DTU kurser i mainframe-teknologi. De store mainframes lever nemlig i bedste velgående, mens mainframe-eksperterne er en uddøende race.

Mainframe-systemerne lever i bedste velgående, mens mainframe-eksperterne er en uddøende race.

Det er den barske - men realistiske - baggrund for, at Danmarks Tekniske Universitets (DTU) for første gang i 20 år igen er begyndt at tilbyde de ingeniørstuderende et kursus i mainframe-teknologi.

Den blå it-dinosauer

DTU har allieret sig med IBM, der selv er en slags it-dinosaur.

Herfra kører de to undervisere, it-specialisterne Knud Vraa og Faheem Ashraf, ud til undervisning af de i alt 55 ingeniørstuderende, som har meldt sig til kurset

DTU havde forventet, at cirka 20 studerende ville melde sig. Men over dobbelt så mange slog til og sagde ja muligeden for at snuse nærmere til den gamle it-øgle.

- Mainframe-teknologien er netop ikke død. Den er derimod stærkt tilbage. Kapaciteten på kundernes mainframe-systemerne vokser, og der er efterspørgsel på området. Men det bliver stadig sværere at skaffe folk, for vi befinder os midt i et generationsskifte, siger Faheem Ashraf fra IBM.

Han fortæller, at der hele tiden kommer nyudvikling til mainframe-platformene i form af webapplikationer.

Java og Linux

- Mainframe-verdenen, som traditionelt opleves som lukket, er i dag åben med Java og Linux.

Kurset, der gik i luften i starten af februar, tager 12 uger med fire timers undervisning om ugen. Det bliver man selvfølgelig ikke mainframe-ekspert af.

- De studerende får kendskab til mulighederne med mainframes, så de i fremtiden ikke bare afviser teknologien som forældet. For det er den bestemt ikke, siger Faheem Ashraf.

DTU og IBM forventer at fortsætte med at tilbyde de studerende mainframe-kurser.

Ikke uddøende alligevel

I begyndelsen af 1990’erne dømte mange mainframe som en uddøende teknologi. Det har vist sig at være langt fra sandheden.

Nok er mainframe-systemerne it-dinosaruer, men en lang række store virksomheder i især den finansielle sektor bruger og udvikler stadig på deres mainframes.

Kundeantallet på mainframes vokser måske ikke ligefrem, men de eksisterende systemer bliver stadig større og mere komplekse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere