Mainframe-systemerne lever i bedste velgående, mens mainframe-eksperterne er en uddøende race.
Det er den barske - men realistiske - baggrund for, at Danmarks Tekniske Universitets (DTU) for første gang i 20 år igen er begyndt at tilbyde de ingeniørstuderende et kursus i mainframe-teknologi.
Den blå it-dinosauer
DTU har allieret sig med IBM, der selv er en slags it-dinosaur.
Herfra kører de to undervisere, it-specialisterne Knud Vraa og Faheem Ashraf, ud til undervisning af de i alt 55 ingeniørstuderende, som har meldt sig til kurset
DTU havde forventet, at cirka 20 studerende ville melde sig. Men over dobbelt så mange slog til og sagde ja muligeden for at snuse nærmere til den gamle it-øgle.
- Mainframe-teknologien er netop ikke død. Den er derimod stærkt tilbage. Kapaciteten på kundernes mainframe-systemerne vokser, og der er efterspørgsel på området. Men det bliver stadig sværere at skaffe folk, for vi befinder os midt i et generationsskifte, siger Faheem Ashraf fra IBM.
Han fortæller, at der hele tiden kommer nyudvikling til mainframe-platformene i form af webapplikationer.
Java og Linux
- Mainframe-verdenen, som traditionelt opleves som lukket, er i dag åben med Java og Linux.
Kurset, der gik i luften i starten af februar, tager 12 uger med fire timers undervisning om ugen. Det bliver man selvfølgelig ikke mainframe-ekspert af.
- De studerende får kendskab til mulighederne med mainframes, så de i fremtiden ikke bare afviser teknologien som forældet. For det er den bestemt ikke, siger Faheem Ashraf.
DTU og IBM forventer at fortsætte med at tilbyde de studerende mainframe-kurser.
Ikke uddøende alligevel
I begyndelsen af 1990’erne dømte mange mainframe som en uddøende teknologi. Det har vist sig at være langt fra sandheden.
Nok er mainframe-systemerne it-dinosaruer, men en lang række store virksomheder i især den finansielle sektor bruger og udvikler stadig på deres mainframes.
Kundeantallet på mainframes vokser måske ikke ligefrem, men de eksisterende systemer bliver stadig større og mere komplekse