Sun-boss: Europa skyder sig selv i foden

Lanceringen af Sun Grid i USA er første skridt mod ægte utility computing. Men i Europa bliver det nødvendigt at lancere land for land til skade for konkurrenceevnen. Sun-stifter Scott McNealy har besøgt Danmark.

- Integrer al databehandling på et grid. Slå monsteret i dit datacenter ihjel. Udryd kompleksiteten.

Citaterne fløj over scenekanten, da den 51-årige topchef for Sun Microsystems, Scott McNealy i eftermiddag talte for en tætpakket sal i Falconer Centeret på Frederiksberg.

Han var i 1982 en af fire stiftere af it-firmaet, der med hans egne ord udvikler og sælger alt det, der er behov for indenfor datacentrets fire vægge.

Forsyningsservice

Hans tale kredsede hele tiden om at gøre databehandling til en forsyningsservice ligesom el og vand.

Og udover en massiv satsning på udviklingen af kraftige processorer, servere, tynde klienter og software havde han et trumf-argument i ærmet.

Sun Microsystems har netop åbnet for egentlig databehandling efter behov via internettet.

Adgangen til de mange computerkræfter kan ske med en internetopkobling og mod betaling helt ned til timeforbrug – i USA.

For grid-teknologien, som ligger Scott McNealys hjerte så nært, vil få trange vilkår i Europa – set fra et politisk og samfundsøkonomisk perspektiv.

For selv om Scott McNealy efter talen fortalte, at sådan et Sun Grid Compute Utility kan indføres i Europa i løbet af et par måneder, når servicen er ”afluset” i USA, så forhindrer forskellige regler for databehandling og den manglende mulighed for at drive servicevirksomheder på tværs af EU-landenes grænser, at leverandører kan udbyde grid-løsninger i Europa.

Åbne standarder

- Det er godt for Sun – for så sælger vi løsninger i alle lande. Men det er skidt for Europa, fordi det er en barriere for effektiv it-udnyttelse, siger Scott McNealy.

I en tid med en intensiv politisk diskussion om barrierer for vækst i Europa var flere af Sun-bossens pointer om it-anvendelse denne eftermiddag særdeles politiske.

Åbne standarder er et andet af Scott McNealys mantraer.

- Politikerne skal anbefale åbne standarder. Se på den amerikanske delstat Massachusetts, hvor man har vedtaget ODF (open documtent format) som en standard, siger Scott McNealy.

Et politisk krav om åbne standarder vil efter hans mening fører til mere konkurrence, fordi man undgår de proprietære systemer.

Bølge nummer to

- Databehandling som en forsyningsservice handler også om energibesparelse. Vi skal bruge enorme mængder energi bare til at køle vores nuværende løsninger, og i en tid hvor der stadig kommer tre millioner nye bruger på internettet hver uge, eksploderer energiforbruget, derfor skal vi effektivisere databehandlingen, siger Scott McNealy.

Han erkender, at der er en grænse for, hvor meget teknologifirmaerne selv kan gøre – politikerne må spille med. I mellemtiden satser han på at effektivisere verdens datacentre.

Lige nu ser han den anden internetbølge rulle imod ham.

Og selv om nedturen efter dot.com-bølgen nær havde knækket nakken på Sun Microsystems, så erklærede topchefen i Falconer Centeret, at han er klar til Boblen version 2.0, som efter hans mening er godt på vej.

Læs mere fra Scott McNealys besøg i den trykte udgave af Computerworld på fredag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere