Komprimer videoen med DivX

DivX er et kompakt videoformat, som kan klemme den digitale hjemmevideo ned i størrelse. I denne artikel viser vi, hvordan man installerer codec-pakken, og benytter det gratis program VirtualDub til at komprimere video-filerne med.

DivX og pirater

DivX har - lidt ufortjent - ofte blevet koblet sammen med pirateri, fordi codec'en (compression/decompression) har været ganske udbredt blandt fildelingstjenester som Edonkey2000, hvor piratkopierede film, komprimeret med DivX, udveksles af tjenestens brugere.

DivX har en mystisk forhistorie. De fleste kilder fastholder, at programmøren Jérôme Rota, også kendt som "Gej", som udsendte den første version af codec'en, brugte kode udviklet af Microsoft, og denne kode skulle ifølge historien være identisk med den kode, som Microsoft anvendte i sit bud på MPEG-4 standarden.

De senere versioner skulle dog ikke have noget at gøre med den tidlige version. I hvert fald skriver DivXNetvworks, som er firmaet bag teknologien, at den nuværende version intet har at gøre med Microsoft.

Kvaliteten
Når det gælder tabsgivende kompressionstyper, er det ikke helt ligetil at udpege én codec som bedre end alle andre, da det afhænger af øjnene der ser. Men i den store brugerskare som benytter DivX, er der i hvert fald stor glæde over formatet.

DivX har vist, at man kan få nogenlunde pæn video ud af ganske lille antal nuller og et-taller, og det er det vigtigeste at vide, hvis man blot ønsker at få lidt mere plads på en overfyldt harddisk.

Download og installer
Den seneste version af codec'en hedder 5.0, og den kan hentes fra formatets hjemmeside. Den fylder 2,9 megabyte.

En codec i sig selv gør nu ikke noget - man skal også have noget software, der benytter codec'en. Til Windows' eget videoformat, AVI, holder styresystemet selv øje med hvilke codecs, der er installeret, så når man gemmer video i AVI-formatet, kan man vælge DivX som codec. I Adobe Premiere, som vist herunder, gøres det ved at eksportere video-sekvensen som AVI-format, og så vælge DivX som codec.

Konverter og komprimer

Hvis man ligger inde med en stor bunke video-klip på sin harddisk, og ikke nænner at slette uforglemmelige klip fra familiefødselsdage og andre højtider, kan man spare noget plads ved at konvertere dem til DivX.

Hertil kan man benytte open source-programmet VirtualDub, som er ganske nemt at anvende. VirtualDub er open source, fylder kun 695 kilobyte og kan downloades fra programmets hjemmeside. Man skal have fat i den fil, der bærer navnet VirtualDub-1_4_10.zip.

Når man har installeret DivX på sin computer, kan man nu benytte VirtualDub til at konvertere sin videoklip. Det gøres ved at åbne Virtual Dub og vælge menuen Video > Compression. I dialogboksen, der kommer frem, vælges DivX som codec. Ved at klikke på knappen Configure nederst til højre i dialogen, kan man vælge, hvor meget man ønsker at komprimere video-sekvensen.

Som altid ved brugen af tabsgivende kompression gælder der, at man må prøve sig frem med kompressionsgrader. Jo voldsommere man komprimerer, des grimmere bliver slutresultatet, så man må danne sig sin egen mening. Hvis det originale videoklip allerede er meget komprimeret, så får man ikke det store ud af konverteringen. Men hvis det for eksempel drejer sig om hjemmevideo i DV-formatet, så kan man reducere omfanget af filerne ganske væsentligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere