Dyster fremtid for Radikales åbne standarder

Regeringspartiet Venstre afviser at støtte et forslag fra Det Radikale Venstre om at indføre åbne standarder i det offentlige. Dansk Folkeparti tager også forbehold over for forslaget.

Århus: Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen afviser, at regeringspartiet Venstre vil støtte et forslag fra Det Radikale Venstre, der kræver, at det offentliges brug af software skal være baseret på åbne standarder.

Afvisningen kom under en debat i Århus på Videnskabsministeriets årlige konference om offentlig it-arkitektur.

- Forslaget fra De Radikale lægger op til, at det offentlige skal vælge side og dele seng med den ene part i spørgsmålet om åbne standarder. Det kan jeg sige helt klart, at vi vil stemme nej til, sagde Michael Aastrup Jensen.

Tvivler

Det Radikale Venstre har tidligere fået støtte til forslaget fra SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne.

Hos Dansk Folkeparti er modtagelsen imidlertid mere lunken, og de radikale kan dermed få svært ved at finde flertal for forslaget.

- Vi støtter åbne standarder, men der er nogle uafklarede forhold i det radikale udspil, som vi må have bedre belyst. Der er ikke taget hånd om den økonomiske del i forslaget, sagde it-ordfører i Dansk Folkeparti, Jørn Dohrmann, på it-konferencen i Århus.

Han henviste til, at forslaget alt efter den konkrete udmøntning kan blive meget dyrt at gennemføre. Eksempelvis hvis det ikke alene skal gælde fremadrettet.

Dansk Folkeparti har endnu ikke taget endelig stilling til forslaget. Over for Computerworld lagde Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen tidligere på ugen afstand til det.

- Det er meget vidtgående, og hvis Danmark traf en sådan beslutning ville vi være blandt de første i verden. Det er noget, man overvejer i Norge og har eksperimenteret med i den amerikanske stat Massachusetts, sagde Michael Aastrup Jensen.

SF er positiv

Hos SF's it-ordfører Anne Grete Holmsgaard er bekymringerne mindre. Hun mener, at videnskabsminister Helge Sander (V) bør tage føringen på området, og at han passende kan starte med at gøre det åbne dokumentformat OpenDocument til standard i det offentlige.

Venstres Michael Aastrup Jensen understreger, at åbne standarder i det offentlige er vejen frem, men området skal belyses bedre. Samme melding kommer fra brugerorganisationen Dansk IT.

Videnskabsministeriet har netop nedsat et udvalg, der skal sikre sammenhængende it-systemer i det offentlige. Blandt udvalgets arbejdsområder er spørgsmålet om åbne standarder.

Videnskabsminister Helge Sander sagde torsdag på ministeriets konference i Århus, at udvalgets arbejder haster, og at han forventer, at de første anbefalinger kommer allerede til sommer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere