Åbne standarder er et varmt emne i den offentlige debat. Senest er alle softwareproducenter – undtagen Microsoft – gået sammen i ODF Alliance (Open-Document Format) for at skabe et fælles dokumentformat.
Målet er at slippe for de evindelige diskussioner om formater og i stedet koncentrere sig om løsninger. Men hvor er forhandlere, systemintegratorer og konsulenthuse i debatten? Og hvor er deres opbakning til et fælles dokumentformat?
Konkurrence er det bærende element i den danske itindustri. Men it-forhandlere, konsulenthuse og systemintegratorer forsømmer at se på alternativer til lukkede, proprietære it-systemer. I dag er der for meget autopilot og for lidt innovation, når ovennævnte vurderer åbne standarder. Og det kan undre, for en konkurrence på software snarere end på evnen til at låse kunder til et givet format må være i it-forhandlernes interesse.
For forhandlere, konsulenthuse og systemintegratorer må det da være attraktivt at slippe for de mange og lange licensdiskussioner med kunder, som føler sig stavnsbundet. Med et standardiseret åbent format kan man konkurrere om at skabe de bedste løsninger for kunderne i stedet for at binde dem til et givet format. De dygtige konsulenter kan virkelig vise, hvordan visionære og saglige løsninger skaber nye muligheder for kunderne.
I sidste ende bliver det konsulenternes viden om arbejdsgange, teknologi og mennesker, der viser, hvor dygtige forhandlerne er.
It-forhandlere har flere roller; de er også indkøbere af software – og så er det jo også altid interessant at råde over alternativer. Hvis alle æg lægges i en kurv, gør man sin forretning meget sårbar. Hvis man kun kan købe sine varer et sted, så ved alle, hvad det betyder for pris og service. Hvis man derimod har en reel konkurrencesituation, har it-forhandlere helt andre muligheder for at forhandle gode priser hjem.
Det handler om at foretage en almindelig, pragmatisk vurdering. Når man bruger åbne standarder, undgår man “alt eller intet”-implementeringer, men kan i stedet gradvist rulle implementeringen ud. Med åbne standarder kan man få løsninger til at fungere i heterogene miljøer, hvilket mange danske virksomheder sætter stor pris på.
I den offentlige sektor er man netop gået i gang med at vurdere åbne standarder og vælge en politik inden for området. Dette arbejde burde være en oplagt mulighed for konsulenthuse, systemintegratorer og forhandlere til for alvor at komme i gang med åbne standarder. Nu er forretningsmulighederne endelig åbne, så mit råd til forhandlere, konsulenthuse og systemintegratorer er, at de skal se at komme ud af startblokken, støtte det nye fælles dokumentformat og få en reel viden om, hvad åbne standarder kan gøres for forretningen.