En amerikansk domstol tvinger Google til at aflevere en række søgedata til de amerikanske myndigheder.
Det amerikanske justitsministerium har længe forsøgt at få indført et børnefilter på nettet. I den forbindelse ønsker ministeriet en række private oplysninger udleveret af Google, hvilket selskabet hidtil skarpt har afvist.
Oplysningerne skal anvendes som led i en større undersøgelse af, hvor godt filtre fungerer, når amerikanske børn skal forhindres i surfer rundt på porno-websites.
Den amerikanske domstol har nu besluttet, at de amerikanske myndigheder skal have adgang til en del af Googles web-index.
En balancegang
Der skal dog ikke være adgang til det hele, fordi Google-brugerne ifølge domstolen ikke skal tro, at de bliver overvåget af de amerikanske myndigheder, når de søger på Google.
Samtidig skal de amerikanske myndigheder hindres i at få adgang til personoplysninger, der kan identificere brugerne, hedder det fra den amerikanske domstol.
Det amerikanske justitsministerium krævede i første omgang adgang til en million tilfældligt udvalgte internet-adresser gennem Google søgemaskine samt en million tilfældigt udvalgte søgninger over en uge.
Senere blev kravet ændret til 50.000 URL-adresser, så 10.000. Antallet af søgeresultater blev samtidig ændret til først 5.000, så 1.000.
Google har hele tiden fastholdt, at sagen aldrig ville være endt ved domstolene, hvis de amerikanske myndigheder fra starten havde anmodet om en så relativ begrænset adgang.
Google erklærer sig indtil videre tilfreds med domstolens afgørelse, selv om dens fulde konsekvenser først vil blive kendt senere.