Sådan tester du din pc

Ved hjælp af benchmark-programmer til Windows kan man få et indtryk af, hvor høj pc'ens ydelse er. Det kan være nyttigt, hvis man har foretaget ændringer i pc'ens konfiguration, og gerne vil vide, om den er blevet hurtigere. Tallene kan selvfølgelig også bruges, hvis man bare vil sammenligne ens egen pc med naboens.

Test selv

Programmer, der tester dele af pc'ens ydelse eller den samlede systemydelse, er uundværlige for dem af os, der anmelder pc-produkter med jævne mellemrum. Disse såkaldte benchmark-programmer kan imidlertid også bruges af private, der vil have et mål for pc'ens ydelse, som kan sammenlignes med tallene for andre computere eller for samme computer med en anden konfiguration.

Det kan for eksempel være rart at finde ud af, hvor meget mere ydelse, man egentlig får ud af en hardware-opgradering, nye drivere eller en tuning af pc'en, for eksempel i form af en overclocking af processoren.

Hvis man skal teste den samlede systemydelse, gøres det bedst med et benchmark-program, der simulerer brugen af en række almindelige applikationer under Windows. Når programmet er kørt færdigt, får man en score, der afspejler systemets hastighed.

På PC World Online benytter vi Content Creation Winstone 2002 og Business Winstone 2001 fra Ziff Davis Media til at teste den samlede ydelse for et pc-system. I disse testprogrammer benyttes en lang række Windows-applikationer til at give et mål for ydelsen var afvikling af henholdsvis krævende multimedie-programmer og almindelige kontorprogrammer.

De to benchmark-pakker kan ikke hentes over internettet, men kan i stedet købes på en cd for beskedne syv dollar. Det er noget billigere end det konkurrerende benchmark-program SYSmark2002 fra BAPCo. Det koster nemlig hele 200 dollar uden porto, men har i øvrigt nogenlunde samme virkemåde.

Test 3D-grafikken

Hvis man kun er interesseret i at teste dele af systemet, kan dette også lade sig gøre. Med Sisoftware Sandra 2002 kan man både få tonsvis af informationen om systemet, nogle mål for ydelsen fra forskellige komponenter og ikke mindst gode råd til, hvordan man kan øge systemets præstation. Sandra findes i forskellige versioner, hvoraf et par er gratis for private.

Man kan også forsøge sig med PCMark2002 fra MadOnion.com, som kan hentes gratis i en begrænset version. Filen fylder 8,47 megabyte, og gratisversionen giver et mål for ydelsen fra processor, hukommelse og harddisk.

Det er ret populært at teste den grafiske ydelse ved afvikling af krævende 3D-applikationer. Når grafikydelsen skal testes, kan man vælge afvikle en scene i et 3D-spil og se, hvor mange billeder man kan opnå i sekundet.

Man kan også vælge at benytte et decideret testprogram, og her er 3DMark2001 fra MadOnion.com det oplagte valg.

3DMark2001 giver et mål for ydelsen ved afvikling af DirectX 8-spil, men programmet kan også bruges til at afgøre, hvilke faciliteter grafikkortet understøtter. Benchmark-programmet fungerer kun sammen med de nyeste grafikkort, men hvis det ikke virker, kan man forsøge sig med det lidt ældre 3DMark2000 i stedet.

Ziff Davis' 3D Winbench 2000 er også en mulighed. Ligesom 3DMark2000 tester det grafikydelsen ved hjælp af 3D-software, der er optimeret til DirectX 7. Programmet kan hentes gratis, men det fylder over 82 megabyte, så man skal væbne sig med tålmodighed.

På PC World Online har vi længe benyttet det populære 3D-skydespil Quake III Arena til at måle ydelsen i et OpenGL-spil. Fra websitet kan man hente en gratis demoversion, og for at teste bringer man konsollen op ved et klik på ½-tasten. Her skriver man "Timedemo 1", taster Enter, og derefter "demo demo001" og Enter, og så går testen i gang. Når den er færdig, kan man se resultatet i konsollen, hvor tallet viser, hvor mange billeder, der blev vist i sekundet. Man kan også vælge demo002, og i mange andre spil kan man teste ydelsen på tilsvarende måde.

Harddisk og cd/dvd-drev

Vil man teste harddiskens ydelse, kan man hente WinBench 99. Det kan også bruges til at teste 2D grafikydelse.


Med HD Tach kan man få en række informationer om harddiskens ydelse.

Et alternativ er HD Tach fra TestaCD Labs. Den gratis demoversion kan dog kun bruges under Windows 95 og 98, og den kan ikke foretage skrive-test. Den registrerede version koster 50 dollar.

Cd-drev og dvd-drev kan testes med programmerne CD Speed og DVD Speed, der kan hentes gratis fra websitet CD Speed 2000. Med disse testprogrammer kan man finde ud af, hvor hurtigt pc'ens optiske drev egentlig er. Alternativt kan man forsøge sig med CD WinBench 99 fra Ziff Davis, men her skal man af med 7 dollar til porto.

Der findes mange andre benchmark-programmer derude, men med denne samling kan man nok få tiden til at gå foran pc'en. Til gengæld skulle der også være en chance for, at man får et rigtig godt indtryk af dens formåen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere