Folketinget er på vej til at nedlægge sit Udvalg for Digitalisering og IT, der var danmarks-historiens første dedikerede it-udvalg i Folketinget, da det med sine 29 medlemmer blev oprettet i begyndelsen af 2023.
Digitaliserings-udvalgets opgaver skal nu i stedet lægges sammen med Folketingets Erhvervsudvalg i et nyt udvalg, der får navnet Erhvervs- og Digitaliseringsudvalget.
Nedlæggelsen af digitaliserings-udvalget skal ske i forbindelse med en større oprydning af Folketingets i dag 30 stående udvalg, som Folketingets ledelse mener er alt for mange.
Antallet af udvalg skal derfor nu reduceres til 20 stykker - hvilket altså betyder, at der indstilles til, at 10 af de stående udvalg skal fjernes.
Indstillingen er blevet præsenteret efter en gennemgang af Folketingsmedlemmernes arbejdsbetingelser, som ofte er præget af tidspres, der gør, at de ofte har svært ved at få forberede sig ordentligt.
“Folketinget har i sammenligning med parlamenterne i de andre nordiske lande et højt samlet antal pladser i de stående udvalg, hvilket både er et resultat af et højt antal udvalg og et højt antal pladser i hvert udvalg,” lyder det i en ny betænkning om reduktionen af antallet af udvalg, som Folketingets Udvalg for Forretningsordenen har præsenteret.
Udvalget for Forretningsordenen indstiller i øvrigt også til, at det selv fjernes.
Folketingets formand, Søren Gade (V), meddeler, at det i dag nærmest ikke kan lade sig gøre for et folketingsmedlem at passe alle sine udvalg.
Der sidder typisk i dag 29 medlemmer i hvert udvalg.
“I dag har vi indrettet et system, hvor det ikke i praksis kan lade sig gøre passe alle de udvalg man sidder i. Det presser det enkelte medlem, og i sidste ende går det ud over kvaliteten af det arbejde, der foregår i udvalgene,” lyder det fra formanden.
Digitaliseringsudvalget har siden etableringen haft SF’eren Lisbeth Bech-Nielsen som formand.
Det har siden etableringen spillet en væsentlig rolle som centrum for drøftelser af blandt andet samtlige lov- og beslutningsforslag, der har været på bordet på it- og digitaliseringsområdet - herunder om databeskyttelse, danskernes rettigheder og digitaliseringen af den offentlige sektor.
Denne opgave overgår med planen til det nye Erhvervs- og Digitaliseringsudvalg.
Formelt fører udvalgene det, som kaldes for ‘politisk kontrol’ med regeringen.
Forslaget skal vedtages af Folketinget for at blive en realitet, og du findee hele forslaget i sin helhed her.