En række teleoperatører mener, at Teleklagenævnets afgørelse om at udskyde ikrafttrædelsen af en afgørelse fra IT- og Telestyrelsen er så principiel og betydende for udviklingen af telemarkedet, at de nu stævner Teleklagenævnet ved Østre Landsret.
Samarbejdsgruppen af Alternative Teleopratører (SAT-gruppen), der består af Tele2, Colt Telecom, Updata Danmark og butlerNetworks vil nu have domstolenes vurdering af, om det er rimeligt, at TDC med et enkelt lille klagebrev kan udskyde afgørelsen.
Gruppen håber, at domstolene vil beslutte, at afgørelsen alligevel skal træde i kraft med det samme.
– En stævning mod en offentlig myndighed er et alvorligt skridt. Men vi har at gøre med en sag, der har stor betydning for udviklingen på det danske telemarked, og derfor må vi have afklaret retsstillingen på området, siger Christian Holm Christensen, fra SAT-gruppens sekretariat
Adgang til rå kobber
Sagen handler om teleoperatørernes adgang til TDC's rå kobber.
I januar besluttede IT- og Telestyrelsen i en såkaldt markedsafgørelse, at TDC er forpligtet til at give konkurrenterne adgang til at levere bredbåndsinternet over TDC's kobberlinjer, og at give samhusning i sine centraler for konkurrenterne og deres udstyr.
Samtidig skulle TDC tillade alternative underleverandører af infrastruktur og intern kabling i central-husene.
Men TDC klagede til Teleklagenævnet, som besluttede, at TDC ikke behøver at opfylde kravene, før nævnet er færdig med at behandle klagen.
TDC og de alternative teleoperatører har længe været uenige om vilkårene for ovennævnte vilkår.
TDC flytter aktivt udstyr
Men nu er uenigheden blevet skærpet af, at TDC de sidste par år har været i gang med at flytte det aktive udstyr, som leverer internet, ud af de egentlige telefoncentraler og til såkaldte teknikhuse tættere på kunderne.
Alt sammen for at TDC selv kan levere hurtigere og bedre internet.
Men konkurrenterne mener, at det samtidig forringer deres muligheder for at levere bredbåndsinternet af ordentlig kvalitet.
Konkurrenterne, som typisk fortsat har det aktive udstyr placeret på telefoncentralerne og ikke i de fremskudte teknikhuse, mener nemlig, at de fremskudte teknikhuse laver elektronisk "støj" som påvirker udstyret i telefoncentralerne og dermed begrænser den båndbredde, som konkurrenterne kan levere.
TDC: Det bliver for dyrt
TDC har skrevet i sit klagebrev, at det vil koste selskabet penge, hvis det skal sikre konkurrenterne mod generne.
Samt at selskabet ikke vil acceptere samhusning og kabling på det vilkår, som IT- og Telestyrelsen har fastlagt i sin afgørelse.
– Vi vil gerne have, at domstolene fastslår, at IT- og Telestyrelsens afgørelse fra januar skal træde i kraft med det samme, også selvom TDC har klaget, siger juridisk- og regulatorisk chef i Tele2, Jens Breuner.
SAT-gruppen mener, at Teleklagenævnet med sin udsættelse har sørget for, at konkurrencen er blevet svækket og at borgerne dermed betaler for meget for deres internet.
Gruppen håber, at en afgørelse i domstolene vil få principiel betydning, så alle fremtidige afgørelser fra IT- og Telestyrelsen skal træde i kraft med det samme, uanset om TDC klager.