Forbrugerrådet: Terrorforslag er en glidebane

Forbrugerrådet kritiserer, at regeringen via lovgivning vil pålægge teleselskaberne pligt til at logge trafikdata, men først efterfølgende vil fastlægge omfanget og indholdet. En glidebane, mener rådets jurist Anette Høyrup.

Forbrugerrådet kritiserer et forslag til en ændring af teleloven, der som et led i regeringens handlingsplan mod terror pålægger teleselskaberne at sikre registrering af tele- og internettrafik.

- Lovforslaget cementerer nogle meget brede rammer for, hvad teleselskaberne skal registrere af data, og det er vi betænkelige ved, siger jurist Anette Høyrup, Forbrugerrådet.

- Hvis forslaget vedtages i den nuværende form, har man banet vejen for en i vores øjne uheldig glidebane mod at give teleselskaberne en stadig større overvågningsrolle på vegne af politiet, siger hun.

Ministeren bestemmer selv

Anette Høyrup kritiserer, at regeringen med lovforslaget vil pålægge teleselskaberne at registrere trafikdata, men at man ikke samtidig via lovgivning vil fastlægge omfanget og indholdet af de trafikdata, som selskaberne skal sikre myndighederne adgang til.

- Regeringen vil via lovgivning pålægge teleselskaberne øget logning, men de helt centrale spørgsmål om omfanget og indholdet skal åbenbart ikke defineres ved lov, siger Anette Høyrup.

- De spørgsmål bliver i stedet henvist til en bekendtgørelse, som ministeren efterfølgende uden politisk flertal selv kan ændre efter forgodtbefindende, siger Anette Høyrup.

Hun mener, at den model er betænkelig, og at omfanget og indholdet af logningen også bør fastlægges ved lov.

Ikke mindst fordi Danmark tilsyneladende er indstillet på at stille forholdsvis vidtgående krav på området i forhold til andre EU-lande og mindstekravene i det vedtagne EU-direktiv om logning.

Efterlyser proportioner

Det er eksempelvis regeringens planer om at pålægge teleselskaberne pligt til at logge kundernes færden på internettet, der skaber bekymring i Forbrugerrådet.

- Forbrugerne er på vej til fuldstændigt at miste indsigten i, hvad der registreres om dem, siger Anette Høyrup.

Hun mener samtidig, at det sker med forslag, der er ude af proportion med virkeligheden, fordi kriminelle stadig rent teknisk vil kunne undgå en del af registreringen.

Forbrugerrådet har nu sendt et høringssvar til Videnskabsministeriets foreslåede ændring af teleloven.

I høringssvaret skriver Forbrugerrådet, at uanset at forslaget ikke drejer sig som logningens omfang, så cementerer det rammerne for, "at den omfattende adgang til data muliggøres, hvilket Forbrugerrådet ikke kan tilslutte sig, før indholdet af logningsbekendtgørelsen kendes."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere