Det skader kun kampen mod international datakriminalitet, når virksomheder beslutter sig for at tie et hackerangreb ihjel og ikke melde det til myndighederne, mener FBI-chef Robert Mueller.
- I det lange løb vil det ikke hjælpe din virksomhed at være tavs. Vores sikkerhed afhænger ikke kun af, at vi beskytter vores egne interesser, men også af vores kritiske infrastruktur som en helhed, sagde Robert Mueller i forbindelse med en sikkerhedskonference i denne uge.
Firmaer og private ramt
Myndighedernes efterforskning af datakriminalitet afhænger af information om angrebene, og virksomheder og private er de mest ramte.
Derfor er det ifølge Robert Mueller bekymrende, når virksomheder vælger ikke at fortælle myndighederne om et angreb, fordi efterforskningen på den måde kan gå glip af væsentlig information.
- Vidensdeling går begge veje. Vi er klar over, at der er områder, hvor virksomhederne har større indblik end vi selv, siger Robert Mueller.
Kræver omvæltninger
Et af problemerne er den grænseoverskridende datakriminalitet.
Det kræver omvæltninger for institutioner som FBI, fordi efterforskningen således også er afhængig af samarbejde på tværs af landegrænser.
Her er samarbejdet mellem myndighederne i forskellige lande, dog blevet bedre, mener Robert Mueller.
Det inkluderer et samarbejde om at kunne sætte agenter ind til at bistå med efterforskningen i lande, hvor mange af bagmændene hører hjemme.
FBI samarbejder således tæt med myndighederne i lande som Estland og Rumænien.
FBI anslår, at størstedelen af alle hackerindbrud og andre tilfælde af datakriminalitet aldrig bliver anmeldt til myndighederne, fordi virksomhederne frygter repressalier eller et skadet omdømme.