Mindre it-virksomheder har lille overlevelsesevne

Selv om mere end halvdelen af de små og mellemstore it-virksomheder i Danmark har fremgang i deres primære resultat, er deres overlevelsesevne meget lille. Væksten kommer nemlig fra nedskæringer og ikke øget salg.

Den gryende optimisme i den danske it-branche netop nu kan meget vel være historien om at holde sig varm ved at lade vandet i bukserne.

For selv om 59 procent de små og mellemstore danske it-virksomheder kan notere fremgang, kommer denne som resultat af nedskæringer frem for øget salg.

Det viser en undersøgelse, som erhvervsanalytiker Uffe
Krogh har foretaget i samarbejde med Experian (tidl. KOB),
og efter hans opfattelse risikerer virksomhederne at gå glip af et betydeligt vækstpotentiale.

– Fundamentet for en ny Giga eller en ny Navision er der ikke. Overlevelsesevnen for de små og mellemstore it-virksomheder er simpelthen for lille, hvilket går ud over deres evne til at være innovative. Hertil kommer, at ingen jo gider skyde penge i en lille virksomhed, med mindre de kan se, at der et verdenspotentiale på sigt, siger han.

Skype er ifølge Uffe Krogh undtagelsen, der bekræfter
reglen, men hovedparten af de mellem 6.000 og 8.000 små og mellemstore danske it-virksomheder vil på trods af, at de måtte have udviklet verdens bedste it-løsning kun have ringe chance for at slå igennem med den, mener Uffe Krogh.

– Udviklingen i it-branchen sker som resultat af tilskæringer. Det er en passiv strategi, som ikke kan blive grundlag for et nyt Skype. Forudsætningen for, at man kan lave et nyt Skype, er, at der er et potentiale, og man kan påvise en interesse og et eksplosivt markedstiltag, og det har jeg svært ved at se, siger han.

Manglende forståelse
Efter Uffe Kroghs opfattelse bør virksomhederne være betydeligt mere offensive, men netop den offensive tilgang er uvant for en stor del af de danske it-virksomheder.

– It-virksomhederne mangler at forstå ændringen i købsmotiverne hos kunderne. Mange af de her virksomheder er skabt go vokset i en periode, hvor efterspørgslen var større end udbuddet, så de nærmest kun behøvede tage telefonen, for at lave et salg, siger Uffe Krogh.

– Men sådan er kunderne ikke mere. Nu skal it- virksomhederne selv tage kontakt og for at kunne sælge noget til en kunde, skal de kunne bevise, at de kan gøre noget, der effektiviserer kundens forretning.
Forudsætningen for at sælge for 100.000 kroner er, at kunden kan se, at de 100.000 kroner kommer igen, og det er den filosofi som it-virksomhederne ikke mestrer, siger han.

Uffe Krogh mener, at de danske it-virksomheder er alt for
optaget af de marginer, de kan opnå over for kunderne, men i virkeligheden burde it-virksomhederne tænke omvendt.

– I al deres gøren og laden skal it-virksomhederne sørge
for, at kunden får et udbytte. De skal ikke tænke på, hvad de tjener på en kunde, men tænke på, hvad kunden tjener på dem, siger han.

Undersøgelsen er baseret på godt 200 tilfældigt udvalgte
virksomheder, hvis hovederhverv er vurderet til at være
indenfor ERP, softwareudvikling,herunder småproducenter
og serviceleverandører.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere