Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Et fælles sprog fremmer forståelsen

SPECIALESKRIVERNE: Den fælles offentlige sundhedsportal, sundhed.dk, henvender sig til hele Danmark og er et vigtigt led i e-government. Men hvad glæde har borgeren af den, hvis man ikke kan forstå, hvad der står?

Forfatter:
Ann Birk Nielsen, 28 år, studerer dansk på Københavns Universitet.

Skriver speciale om:
Den fælles offentlige sundhedsportal sundhed.dk. i relation til borgerne.

Med andre ord:
– Med udgangspunkt i to forskellige amter har jeg undersøgt menustrukturen og udformning af tekst på de to amters profilsider på sundhed.dk. Mit speciale består blandt andet af en rapport, som er udarbejdet for sundhed.dk. I den har jeg som noget nyt taget udgangspunkt i borgerne. Tidligere undersøgelser af portalen har i højere grad fokuseret på navigationen og brugen af de forskellige funktioner.


Specialeskriverne
Computerworld taler hver uge med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. Ann Birk Nielsen skriver om "Den fælles offentlige sundhedsportal sundhed.dk i relation til borgerne."
Se flere specialer

Hvordan fik du ideen?
– Det gjorde jeg via mit job som studenter-medhjælper hos sundhed.dk, hvor jeg tog mig af brugerhenvendelser. Der var tydelig forskel fra amt til amt, hvordan menustrukturen var sat sammen samt mængden af tekstinformation. Det synes jeg kunne være interessant at undersøge nærmere samt finde en løsning på.

Hvad er konklusionen i rapporten?
– Sundhed.dk har to store målgrupper af brugere: borgerne og de sundhedsfaglige. Rapporten viser tydeligt, at en stor del af informationen var for afsenderorienteret og ikke altid forståelig for målgruppen, der tæller borgerne. Tag bare et ord som ‘patientkontor’, hvad dækker det egentlig over? En kontor for patienter eller et kontor, hvor sundhedsfaglige får viden om patienter? Gruppen af sundhedsfaglige er ikke i tvivl om, hvad begrebet dækker. Men det er selvfølgelig svært at skrive en tekst med hele Danmark som målgruppe.

Kommer sundhed.dk til at benytte sig af din rapport?
– Sundhed.dk har allerede fået min rapport og har lagt den ud på deres intranet. På den måde kan de cirka 750 redaktører, som er tilknyttet sundhedsportalen, se, hvad det er borgerne efterspørger både i menustrukturen og i de artikler, der lægges ud på siden.

Hvilke hjælpemidler har du benyttet?
– Fem interviewpersoner, internettet og en båndoptager. Men faktisk valgte jeg bevidst til min undersøgelse af menustrukturen ikke at lade mine interviewpersoner navigere rundt på nettet, da det kan fjerne fokus fra opgaven. I stedet gav jeg dem en række forskellige kort, som de selv skulle gruppere, ud efter hvad de opfattede som værende mest logisk. På den måde kom jeg frem til borgernes opfattelse af, hvad der er retningslinjerne for en god menustruktur.

Hvad er dit drømmejob?
– Jeg kunne godt tænke mig at arbejde i krydsfeltet mellem it, kommunikation og sundhed for eksempel som projektleder hos NNIT.

Ann Birk Nielsen arbejder på nuværende tidspunkt for en stor international it-virksomhed i Dublin og afleverer sit speciale til jul.

HVAD ER DIT SPECIALE?

Har du skrevet et speciale, er du i gang med et, eller kender du nogen, der skriver på et interessant speciale på en af it-uddannelserne, hører vi meget gerne fra dig. Ring eller skriv til Tine Havkrog Jensen på 77 300 363 eller t.jensen@cw.dk

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere