Virk.dk afviser storkrise: Varen er leveret

Afsløringen af både kriseplaner, tvang og nedlæggelse af det privat-offentlige partnerskab om Virk.dk kommer bag på direktøren for erhvervsportalen. Brugerne kommer samtidig med indholdet, mener han.

Vi har leveret den vare, vi skulle. Det er holdningen fra direktøren for Virk.dk, Per Palmkvist Knudsen, oven på sidste uges afsløring af en hidtil ukendt redningsplan for den kontroversielle erhvervsportal.

Computerworld kunne fredag beskrive, hvordan interne papirer fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen afslørede en plan, der har til formål at få pumpet brugertallet på portalen i vejret i løbet af meget kort tid.

Det skulle ske ved at vride armen rundt på de styrelser, der for længst skulle have leveret tjenester til Virk.dk i form af eksempelvist elektroniske blanketter.

Planen om at øge brugertallet var en hastesag, fordi tilskuddet til Virk.dk skal genforhandles hos Finansministeriet allerede til marts.

Kommer af sig selv

Direktøren for Virk.dk har efter afsløringen nu valgt at tage bladet fra munden. Han er overrasket over sagen, der slet ikke har det rigtige fokus, mener han.

- Brugertallet er kun væsentligt for at vise, at vi har en berettigelse. Visionen er jo at lave et produkt, der er så godt, at brugerne kommer af sig selv. Det er det, jeg betragter som den væsentligste opgave, siger Per Palmkvist Knudsen.

Han påpeger, at Virk.dk på nuværende tidspunkt kan fremvise meget stigende brugertal og er ude over de værste tekniske problemer. Antallet af faktiske indberetninger via Virk.dk er dog stadig alt for lavt i forhold til Virk.dk's egne mål.

Brud med staten

Papirer har også afsløret, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen anser det for nødvendigt at Virk.dk bliver en statslig portal i forbindelse med det kommende udbud i slutningen af 2006.

Dermed er det privat-offentlige partnerskab mellem staten og Kraks forlag, der driver Virk.dk, på vej mod sin slutning. Partnerskabet var ellers et af den borgerlige regerings store prestigeprojekter, da Virk.dk gik i luften i 2003.

Per Palmkvist Knudsen undrer sig over, hvorfor Erhvervs- og Selskabsstyrelsen er så kritisk over for det partnerskab, der er indgået med Krak.

Problemerne med at få brugertallet op har nemlig i ligeså høj grad handlet om indhold og markedsføring af de digitale indberetningsløsninger. Og det var staten, der skulle levere det.

- Vi har haft problemer, men jeg mener, at vi nu har leveret varen – nemlig en portal, der virker. Nu glæder jeg mig til, at styrelserne leverer de indberetningsløsninger, de skal, så vi kan begynde at se fremad og få brugt den portal, siger han.

Manglende tjenester

I fredagens trykte udgave af Computerworld erkendte direktør for Erhvervs- og selskabsstyrelsen, Ole Blöndal, at styrelserne ikke havde været gode nok til at levere de tjenester, de skulle.

I samme åndedrag erkendte han også, at trafiktallet på Virk.dk kunne have været højere, hvis alt indhold havde ligget der fra begyndelsen.

Samtidig viste de interne papirer fra styrelsen, at man overvejede tvang som en af de muligheder, der kunne sparke til brugertallet. Det skulle ske ved at lukke for alle andre muligheder for at indberette digitalt i 2007. Det kræver imidlertid, at styrelserne leverer tjenesterne først.

Afviser tvang

Tanken om tvang er dog ikke umiddelbart tiltalende for Virk.dk-direktøren, der sagtens forstår, at tvang kan være fordelagtigt – men tiden er ikke inde, mener han.

- Internettets natur er jo sådan, at brugerne kommer helt automatisk, hvis man har et tilbud, de ikke kan undvære. Eller hvis de kan spare penge. Derfor gør man i første omgang klogt i at udvikle Virk.dk, så brugerne altid kan finde alt det, de skal bruge, i stedet for at tvinge dem, siger Per Palmkvist Knudsen.

Krak fik i sidste uge bevilget et ekstratilskud på 24 millioner kroner fra Folketingets finansudvalg. Pengene skal dække det underskud, Krak kommer til at få på driften af Virk.dk frem til at portalen skal i udbud i slutningen af året.

I alt har Krak oparbejdet et underskud på godt 60 millioner kroner på Virk.dk, siden portalen gik i luften i 2003. Underskuddet skyldes dels tekniske problemer i begyndelsen, dels at Krak ikke har haft den indtægt på kommercielle aktiviteter, som selskabet havde regnet med.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere