Hidtil har det kun været TDC, der har været tvunget til at modtage opkald fra alle andre selskaber, og videresende dem til kundernes telefoner. Nu tvinges også TeliaSonera, Sonofon, Tele2, Colt Telecom og Consorte Danmark til at modtage opkald fra konkurrerende selskaber.
Dermed har IT- og Telestyrelsen sikret sig, at langt de fleste danskere kan ringe til hinanden, idet de seks selskaber står for omkring 95 procent af alle fastnetkunder herhjemme.
Det betyder, at man altid kan være sikker på at kunne ringe til et af de nævnte selskaber, hvis man er kunde i et af de andre.
Groteske tilstande
På den måde undgår de danske telekunder samme groteske tilstande som for eksempel amerikanske teleforbrugere må slås med. Nemlig, at de ikke kan ringe til venner og familie i nabobyen eller nabostaten, fordi vennen eller familiemedlemmet er kunde i et andet teleselskab, som ikke er blevet enig om priser og vilkår, med det selskab, man selv ringer op fra.
Hidtil har de danske teleselskaber sendt og modtaget opkald til hinanden frivilligt, og kun meget sjældent har selskaberne blokeret for, at deres kunder kunne ringe til hinanden, fordi selskaberne ikke kunne blive enige om priser og vilkår for termineringen af opkaldene.
Det er senest sket i en strid om betaling for kabler og udstyr mellem Telia og TDC, som Computerworld kunne fortælle om i september sidste år.
Her blokerede Telia for, at selskabets 100.000 fastnetkunder kunne ringe til TDC IP-telefonikunder på kabeltv-nettet, fordi TDC efter Telias opfattelse stillede urimelige krav til betalingen for at give adgang for Telia-kundernes opkald.
Efter Computerworlds omtale af den fire måneder lange strid blev selskaberne enige, og der blev igen åbnet for opkald mellem de berørte kunder.
Nu skal de
Med det nye indgreb har IT- og Telestyrelsen sikret sig, at princippet om, at alle kan ringe til alle i Danmark, uanset teleudbyder, er blevet ophøjet fra frivillig brancheaftale til et myndighedskrav, som selskaberne skal opfylde.
Forpligtelsen gælder dog kun de nævnte seks selskaber, og man kan således i princippet stadig risikere ikke at kunne modtage et opkald, hvis man er kunde i et af de mange selskaber, som servicerer de sidste fem procent af telekunderne herhjemme.