Det russiske antivirusfirma Kaspersky Lab er sammen med konkurrenten Symantec kommet i skudlinjen fra visse sikkerhedseksperter, som har kritiseret firmaernes brug af "spionmetoder" i deres software.
Kaspersky Lab beskyldes af software-arkitekt Mark Russinovich fra firmaet Winternals Software for at benytte en rootkit-lignende teknologi i selskabets sikkerhedssoftware.
Begrebet rootkit dækker over et programs evne til at skjule sig dybt i systemet, så andre applikationer ikke kan opdage det.
Flere nye varianter af de bagdørsprogrammer, som spredes med nye orme, er begyndt at anvende rootkit-teknologi.
Samtidig kom pladeselskabet Sony BMG i modvind i november sidste år, da det kom frem, at den kopisikringssoftware, selskabet anvendte på visse cd'er, kunne udnyttes af virus til at skjule sig på systemet.
Det har udløst en jagt på andre programmer, som benytter sig af tilsvarende metoder, som måske kan misbruges.
Kaspersky Lab afviser dog, at den iStream-teknologi, selskabet bruger til at skjule dele af sikkerhedssoftwaren, vil kunne misbruges.
Kaspersky Labs teknologi benytter sig af NTFS Alternate Data Streams til at holde styr på, om indholdet af en fil ændres mellem to skanninger. Disse datastreams er skjult for systemet, så længe Kaspersky Labs antivirus er aktivt.
- Vi mener, at denne teknologi ikke er et rootkit, og vi mener heller ikke, at hackere eller virus vil kunne misbruge det, skriver teknisk direktør Eugene Kaspersky på Kaspersky Labs weblog.
Ifølge Kaspersky Lab har man valgt at benytte iStream-teknologien, fordi den giver bedre ydelse på systemet. Teknologien forlænger imidlertid også tidsforbruget ved en afinstallation af softwaren, fordi de skjulte datastreams skal slettes.
Det er ifølge Kaspersky Lab den eneste grund til, at næste version af Kaspersky Anti-Virus vil benytte sig af en anden teknologi.