Mens elselskaberne i stor stil ruller fiberforbindelser ud over Danmark, er den personlige computer i traditionel forstand på vej mod sit endeligt.
Teknologien grid computing, der har været anvendt af forskere i årevis, er nu så udviklet, at private inden for et års tid vil kunne hoppe med på “The Grid” – en teknologi, der gør det muligt at få det meste af en pc leveret gennem en almindelig bredbåndsforbindelse.
Allerede nu arbejder bredbåndsselskaber som Dansk Bredbånd med tanken.
Den lille danske pionérvirksomhed MESH-Technologies forventer at have den første reelle grid-computer til private klar i handlen inden nytår – til en pris, der vil ende på cirka 1.200 kroner.
Ideen bag grid er den samme som med elektricitet, hvor el produceres langt mere effektivt af ét elselskab, end hvis alle havde hver sin el-generator stående i baghaven.
Ingen grund til opbevaring
På samme måde er der reelt ikke nogen grund til, at hver eneste computerbruger skal producere sin egen processorkraft eller opbevare sine egne data, når det kan ske langt mere effektivt og hurtigt via bredbåndsforbindelsen.
– Der er ingen grund til, at alle skal sidde og rode med antivirusprogrammer og evindelige Windows-opdateringer – og de fleste glemmer også at tage backup af deres data. Med grid computing behøver den enkelte bruger slet ikke bekymre sig om den slags, siger Søren F. Nielsen, der er direktør i MESH-Technologies, hvis løsning til privatmarkedet er en helt ny måde at bruge en pc på.
Den enkelte bruger behøver hverken eje licenser til software eller vedligeholde et styresystem eller en harddisk.
Det hele ligger hos en ekstern leverandør, hvor kunden selv vælger de funktioner, han har brug for.
I samme øjeblik en grid-computer tændes, henter den styresystem, software og data via bredbåndsforbindelsen, og brugeren behøver ikke bekymre sig om teknik eller processorkraft – det holder udbyderen styr på.
Anvendt i årevis
Grid computing har i en årrække været anvendt af forskere verden over, og modellen er også så småt ved at få fat hos virksomheder, hvor tunge beregningsopgaver kan splittes op og deles ud over alle de processorer, der har ledig kapacitet – for eksempel om natten.
Dermed kan virksomhederne udnytte den eksisterende maskinkraft i stedet for at investere i nye, dyre servere. Modellen leveres allerede nu af blandt andre IBM, der anser det for realistisk, at grid-tilbud til private vil være på banen inden for et års tid.
– Teknologien findes allerede, og forhindringen for udbredelsen har hidtil været båndbredde. Men nu, hvor fiberoptiske forbindelser er på vej alle vegne, vil teknologien tage til i stor stil, vurderer Kim Østrup, der er vicedirektør i IBM.
Han fortsætter:
- Vi tror, at de fleste mennesker allerhelst vil slippe for bøvl med software, og vi er jo allerede vant til, at vores e-mails ligger et andet sted end på vores egen harddisk. Det samme vil ske med software og data, og det vil føre til en revolution på linje med internettet.
Dansk Bredbånd tester grid
Dansk Bredbånd, der har aftaler med 12 elselskaber om at levere bredbånd på deres fibernetværk, tester i øjeblikket grid-computeren fra MESH-Technologies.
De første erfaringer er positive, og teknisk direktør Birger Hauge påpeger, at teknologien reelt vil kunne tilbydes inden for meget kort tid som et tillægsprodukt til tv, internet og telefoni.
Umiddelbart er bredbåndsselskabet begejstret for ideen, men mangler at lave en egentlig forretningsmodel for, hvordan teknologien skal i givet fald skal tilbydes.
– Barrieren er nok folks forståelse af, hvad teknologien går ud på, så endnu er jeg lidt usikker på markedet. Men vi har i forvejen både forbindelser, kunder og et datacenter, og jeg forventer, at et sådant produkt vil kunne tilføre kunderne en merværdi, siger Birger Hauge.
Han anser det for sandsynligt, at grid vil være at finde blandt virksomhedens produkter inden for et års tid.
Han regner med, at studerende, virksomheder med hjemmearbejdspladser eller blot folk, der skal bruge en ekstra computer vil være de oplagte kunder i begyndelsen.
– Men vi tror, at udviklingen går i retning af sammensmeltning af medier, og her giver grid computing nogle interessante muligheder, siger Birger Hauge.
Læs mere om grid-teknologien i fredagens trykte udgave af Computerworld