Grid giver danskerne computere til lavpris

Efter at have været på tegnebrættet i årevis er grid-teknologien nu tæt på at være klar til private. Danske bredbåndsselskaber kan i løbet af et år levere både software og processorkraft via internetforbindelsen.

Mens elselskaberne i stor stil ruller fiberforbindelser ud over Danmark, er den personlige computer i traditionel forstand på vej mod sit endeligt.

Teknologien grid computing, der har været anvendt af forskere i årevis, er nu så udviklet, at private inden for et års tid vil kunne hoppe med på “The Grid” – en teknologi, der gør det muligt at få det meste af en pc leveret gennem en almindelig bredbåndsforbindelse.

Allerede nu arbejder bredbåndsselskaber som Dansk Bredbånd med tanken.

Den lille danske pionérvirksomhed MESH-Technologies forventer at have den første reelle grid-computer til private klar i handlen inden nytår – til en pris, der vil ende på cirka 1.200 kroner.

Ideen bag grid er den samme som med elektricitet, hvor el produceres langt mere effektivt af ét elselskab, end hvis alle havde hver sin el-generator stående i baghaven.

Ingen grund til opbevaring

På samme måde er der reelt ikke nogen grund til, at hver eneste computerbruger skal producere sin egen processorkraft eller opbevare sine egne data, når det kan ske langt mere effektivt og hurtigt via bredbåndsforbindelsen.

– Der er ingen grund til, at alle skal sidde og rode med antivirusprogrammer og evindelige Windows-opdateringer – og de fleste glemmer også at tage backup af deres data. Med grid computing behøver den enkelte bruger slet ikke bekymre sig om den slags, siger Søren F. Nielsen, der er direktør i MESH-Technologies, hvis løsning til privatmarkedet er en helt ny måde at bruge en pc på.

Den enkelte bruger behøver hverken eje licenser til software eller vedligeholde et styresystem eller en harddisk.

Det hele ligger hos en ekstern leverandør, hvor kunden selv vælger de funktioner, han har brug for.

I samme øjeblik en grid-computer tændes, henter den styresystem, software og data via bredbåndsforbindelsen, og brugeren behøver ikke bekymre sig om teknik eller processorkraft – det holder udbyderen styr på.

Anvendt i årevis

Grid computing har i en årrække været anvendt af forskere verden over, og modellen er også så småt ved at få fat hos virksomheder, hvor tunge beregningsopgaver kan splittes op og deles ud over alle de processorer, der har ledig kapacitet – for eksempel om natten.

Dermed kan virksomhederne udnytte den eksisterende maskinkraft i stedet for at investere i nye, dyre servere. Modellen leveres allerede nu af blandt andre IBM, der anser det for realistisk, at grid-tilbud til private vil være på banen inden for et års tid.

– Teknologien findes allerede, og forhindringen for udbredelsen har hidtil været båndbredde. Men nu, hvor fiberoptiske forbindelser er på vej alle vegne, vil teknologien tage til i stor stil, vurderer Kim Østrup, der er vicedirektør i IBM.

Han fortsætter:

- Vi tror, at de fleste mennesker allerhelst vil slippe for bøvl med software, og vi er jo allerede vant til, at vores e-mails ligger et andet sted end på vores egen harddisk. Det samme vil ske med software og data, og det vil føre til en revolution på linje med internettet.

Dansk Bredbånd tester grid

Dansk Bredbånd, der har aftaler med 12 elselskaber om at levere bredbånd på deres fibernetværk, tester i øjeblikket grid-computeren fra MESH-Technologies.

De første erfaringer er positive, og teknisk direktør Birger Hauge påpeger, at teknologien reelt vil kunne tilbydes inden for meget kort tid som et tillægsprodukt til tv, internet og telefoni.

Umiddelbart er bredbåndsselskabet begejstret for ideen, men mangler at lave en egentlig forretningsmodel for, hvordan teknologien skal i givet fald skal tilbydes.

– Barrieren er nok folks forståelse af, hvad teknologien går ud på, så endnu er jeg lidt usikker på markedet. Men vi har i forvejen både forbindelser, kunder og et datacenter, og jeg forventer, at et sådant produkt vil kunne tilføre kunderne en merværdi, siger Birger Hauge.

Han anser det for sandsynligt, at grid vil være at finde blandt virksomhedens produkter inden for et års tid.

Han regner med, at studerende, virksomheder med hjemmearbejdspladser eller blot folk, der skal bruge en ekstra computer vil være de oplagte kunder i begyndelsen.

– Men vi tror, at udviklingen går i retning af sammensmeltning af medier, og her giver grid computing nogle interessante muligheder, siger Birger Hauge.

Læs mere om grid-teknologien i fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere