Fremover risikerer danske spammere for alvor at skulle til lommerne.
Rammerne bag den nye markedsføringslov, der blev vedtaget lige før jul, er nemlig, at den nedre bødegrænse bliver på 10.000 kroner, og hver enkel spam-mail efterfølgende takseres til 100 kroner per styk.
Sådan lyder i hvert fald henstillingen fra familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K).
Det er en væsentlig skærpelse i forhold til den seneste spamdom herhjemme, der gik til Debitel i en sag, hvor Sø- og Handelsretten takserede televirksomhedens forseelse til 41 kroner per spam-mail.
Det var Højesteret ikke enig i, og bøden skrumpede ind til otte kroner per styk.
Politisk tilfredshed
Det Konservative Folkepartis erhvervs- og it-ordfører Per Ørum Jørgensen tror, at den nye markedsføringslov og de muligheder den giver for straf, lægger det rigtige niveau.
– Vi har tidoblet sanktionen i forhold til den afgørelse Højesteret kom frem til. Hvis straffen for at spamme er otte kroner, så er det tæt på, at det kan betale sig. Det er ikke meget dyrere end at sende en tryksag. 100 kroner er jeg helt overbevist om vil have en afskrækkende effekt, siger han.
Danmark vil dog næppe følge trop bag den amerikanske udvikling, hvor spam-mail bliver takseret højere og højere.
I sidste uge blev en mand fra Florida idømt en bøde på mere end 69 milliarder kroner at udsende 280 millioner spam-mail. Det svarer til 246 kroner per styk.
– Vi har ikke tradition herhjemme for milliardbøder. Jeg tror at de rammer, vi nu har foreslået er vide nok til at have en afskrækkende effekt, siger Tina Pedersen, jurist ved Forbrugeromdbudsmanden.
Skul til USA
Hos e-handelsfonden håber direktør Lars Schmidt Larsen, at den hårde dom fra USA vil afskrække andre fra at udsende lignende spam-mails.
– Det er dybt problematisk, at så mange internetbrugere og e-handlende oplever spam. Den eneste effektive metode i kampen er at ramme bagmændene økonomisk med så store bøder, at det ikke kan betale sig at udsende spam, siger han.
Men Lars Schmidt Larsen mener ikke, at de danske strafferammer nødvendigvis behøver at nå amerikanske højder.
Det primære er signalværdien, men da spam er et internationalt problem mener han, at den amerikanske dom sender et billede.
Til grin
Lars Schmidt Larsen mener, at en bøde på otte kroner er til grin.
Han ville gerne, at muligheden for den hårdere straf havde den ønskede afskrækkende effekt, men han er ikke sikker.
– Jeg tror desværre, at vi skal se en, der overtræder lovgivningen, og som så får et knald over nakken. Det ville sende et signal til dem, som overvejer at markedsføre sig på den måde om, at de skal overveje det en ekstra gang, siger han.